CNN: S. Arabija i UAE dali američko oružje grupama povezanim s al-Kaidom

Američka oklopna vozila Oshkosh data su brigadi Abu al-Abbas u Taizu, javlja CNN (Al Jazeera)

Saudijska Arabija i njen koalicijski partner Ujedinjeni Arapski Emirati navodno su prebacili oružje, napravljeno u Sjedinjenim Arapskim Državama, grupama povezanim sa al-Kaidom i selefijskim milicijama čiji je komandant nekada „služio u“ jemenskom ogranku ISIL-a, otkriva istraga CNN-a.

Potvrđujući ranije navode Al Jazeere, CNN-ova istraga pokazuje kako je oružje također došlo do pobunjeničkog pokreta Husi koji se bori protiv koalicije za kontrolu nad državom.

Saudijska Arabija i UAE ušli su u rat u Jemenu 2015. godine u sklopu vojne koalicije kako bi pokušali vratiti međunarodno priznatu Vladu predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija.

Dvije zaljevske države žele povratiti Hadijevu Vladu nakon izbijanja građanskog rata između Hadijevih pristalica i lojalnih snagama Husima.

No, kako navodi CNN, koalicija koristi američko oružje „kao oblik valute za kupovinu lojalnosti milicija ili plemena, za jačanje biranih oružanih aktera ili za utjecaj na kompleksnom političkom krajoliku“, kazali su lokalni komandanti i analitičari.

Kako navode u Pentagonu, zaljevske monarhije krše dogovore o oružju sa Washingtonom.

Američki odbrambeni zvaničnik za CNN je rekao kako je u toku istraga ovog pitanja.

Pozivajući se na situaciju u gradu Taiz, CNN navodi kako je al-Kaida napravila „povoljne saveze sa prosaudijskim milicijama uz koje se borila“. Dodaje se kako brigade Abu al-Abbas posjeduju američka oklopna vozila Oshkosh sa kojima su paradirali kroz grad 2015. godine.

Specijalna vozila u rukama pobunjenika

Abu al-Abbas, osnivač ovih paravojnih snaga, našao se na udaru američkih sankcija 2017. godine zbog navodnog finansiranja al-Kaide i jemenskog ogranka ISIL-a.

„Koalicija me i dalje podržava. Da sam zaista terorista, priveli bi me na ispitivanje“, rekao je on u decembarskom intervjuu za Washington Post.

Kako navodi CNN, njegova grupa i dalje ima podršku saudijske koalicije i pridružena je 35. Brigadi jemenske vojske koju podržava koalicija.

„Sjedinjene Američke Države nisu odobrile Kraljevstvu Saudijske Arabije ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima da proslijede bilo kakvu opremu stranama u Jemenu. Vlada SAD-a ne može komentirati istrage koje su u toku o tvrdnjama o krajnjem korištenju odbrambenih stvari i službi koje smo proslijedili saveznicima i partnerima“, rekao je za CNN Johnny Michael, glasnogovornik Pentagona.

Prema navodima, američko oružje je također završilo u rukama pobunjeničkog pokreta Husi.

Septembra 2017. godine, TV kanal ovog pokreta objavili su snimke Mohammeda Alija al-Houthija, visokopozicioniranog lidera pokreta, kako sjedi za volanom osvojenog vozila MRAP američke proizvodnje u prijestolnici Jemena Sanaai dok su u pozadini ljudi vikali „smrt Americi“.

U CNN-u su dobili snimak koji pokazuje serijske brojeve drugog MRAP-a u rukama drugog lidera Husa prošle godine u gradu Hodeidah.

Ovo vozilo je bilo dio prodaje vojne opreme SAD-a UAE-u 2014. vrijedne 2,5 milijardi dolara.

Pritisak Kongresa

Dokument o prodaji, koji je CNN imao na uvid, potvrđuje kako „je ustanovljeno da država primatelj može osigurati isti stepen zaštite osjetljive tehnologije“ kao SAD.

Hiram Al Assad, pripadnik političkog vijeća pokreta Husi, potvrdio je CNN-u kako su MRAP-ovi i dalje u rukama pobunjenika, ali je negirao navode da su karakteristike vozila ispitali iranski obavještajci.

Sjedinjene Američke Države su bez premca najveći prodavač oružja i Saudijskoj Arabiji i UAE-u, te je njihova podrška ključna za nastavak rata koalicije u Jemenu.

U prvom putovanju van države, američki predsjednik Donald Trump je dogovorio posao sa oružjem sa Saudijskom Arabijom „težak“ približno 110 milijardi dolara kroz nekoliko godina. Dogovor je trebao ojačati sigurnost ove države „suočene sa iranskim prijetnjama“.

Kako navode iz CNN-a, ova otkrića stvaraju nova pitanja da li je Saudijska Arabija dovoljno odgovorna da bi joj se nastavilo prodavati sofisticirano američko oružje i druga vojna oprema.

Od 18.000 napada saudijsko-emiratske koalicije od početka rata skoro trećina svih bombi su pogodile civilne mete, navodi Yemen Data Project, posmatrač rata u ovoj državi.

Ova dešavanja bilježe se u vrijeme kada Kongres SAD-a, ljut na Rijad zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija prošle godine, razmatra da li da primora Trumpovu administraciju na obustavi podršku saudijsko-emiratskoj koaliciji.

Izvor: Al Jazeera