CNN otpustio saradnika zbog kritiziranja Izraela

CNN je objavo da je raskinuo ugovor s Marcom Lamontom Hillom (Reuters)

Američka medijska kuća Cable News Network – CNN prekinula je saradnju s Marcom Lamontom Hillom, gostujućim političkim saradnikom, nakon što je u Ujedinjenim narodima održao govor u kojem je optužio Izrael “za državno nasilje i etničko čišćenje” te zagovarao jednodržavno rješenje.

Glasnogovornik CNN-a je u kratkom saopćenju kazao da Hill, profesor medija na Univerzitetu Temple, “više nije na ugovoru”.

Mreža nije dala objašnjenje za taj potez, ali je do njega došlo u vrijeme prigovora na Hillov govor, koje su uputili Liga protiv kleveta – ADL i druge grupe.

Hill, gostujući politički saradnik CNN-a, pozvao je za “jednu sekularnu demokratsku državu za svakoga” na sastanku UN-a povodom Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom u srijedu, sa “slobodnom Palestinom od rijeke do mora”.

‘Od rijeke do mora’

ADL je naveo da je fraza “od rijeke do mora” šifra za uništenje Izraela, dodavši da godišnji događaj UN-a promovira “podjele i mržnju”.

Prema Jevreskom glasu za mir, “i dok se ADL prezentira kao organizacija za zaštitu građanskih prava, njena historija pokazuje obilan broj dokaza o antiarapskim, antimuslimanskim i antipalestinskim propagiranjima”.

Godine 1993. američka policija upala je u urede ADL-a u San Francisu i pronašla nelegalno prikupljene dokumente o gotovo 10.000 osoba i najmanje 950 organizacija, uključujući radničke sindikate, LGBT grupe, progresivne medije, arapsko-američke organizacije, anticionističke jevrejske organizacije i druge građanske grupe.

Hill je branio svoj govor na društvenim mrežama, kazavši da nije podržavao antisemitizam i da njegova “referenca ‘od rijeke od mora’ nije poziv da se uništi bilo ko ili bilo šta”.

“To je bio poziv za pravdu – i u Izraelu, i na Zapadnoj obali/Gazi”, napisao je na Twitteru.

“U govoru su jasno i konkretno rečene te stvari.”

Hill: Ne podržavam antisemitizam

“Podržavam palestinsku slobodu. Podržavam palestinsko samoodređenje. Žestoki sam kritičar izraelske politike i prakse”, nastavio je on.

“Ne podržavam antisemitizam, ubijanje Jevreja ili bilo šta drugo što je pripisano mom govoru.”

Posljednjih godina među Palestincima postoji snažno oživljavanje ideje o jednodržavnom rješenju, za koje oni tvrde da garantira jednaka prava Palestincima i izraelskim Jevrejima širom historijske Palestine.

Izraelska desničarska Vlada, predvođena premijerom Benjaminom Netanyahuom, međutim, odbacila je jednodržavno rješenje i gotovo je priznala palestinsku državnost.

Političari, novinari i propalestinski aktivisti su otkaz Hillu nazvali sramnim te su optužili CNN za ulagivanje desničarskim jevrejskim grupama.

“Prozivanje opresivnih politika u Izraelu, zalaganje za poštivanje Palestinaca te poziv da i Izraelci i Palestinci imaju mir i slobodu nije antisemitski”, rekla je Rashida Tlaib, palestinsko-američka kongresmenka.

‘Očiti neiskreni pritisak’

Novinar Mehdi Hasan je upitao kako je CNN mogao otpustiti Hilla dok je zadržao Ricka Santoruma, koji je negirao da Palestinci postoje na Zapadnoj obali.

Hasan je voditelj “UpFronta”, popularne emisije na Al Jazeera Englishu.

Ayman Mohyeldin, viši prezenter MSNBC-a, napisao je: “Negiranje legitimiteta i postojanja Palestinaca/Palestine/historijske Palestine, bez obzira da li se radi o analizi na televiziji ili zvaničnoj državnoj politici ili jednostavno pametovanje, široko je rasprostranjeno među američkim mainstream medijima, političarima i vjerskim ličnostima”.

Al Jazeera je zatražila komentar od CNN-a, ali odgovor nije dobila do objavljivanja članka.

Omar Baddar, zamjenik direktora vašingtonskog Arapsko-američkog instituta, kazao je da “razočaravajuće da CNN popusti pred očitim neiskrenim pritiskom”.

“Izraelsko odbacivanje historijskog palestinskog kompromisa od dvodržavnom rješenju te njegovo insistiranje na gradnji nelegalnih naselja širom palestinskih teritorija je razlog zašto je realnost jednodržavnog rješenja nametnuta na izraelsko-palestinski sukob”, rekao je on za Al Jazeeru.

Vizija jednakih prava za sve

“Izraelski lideri insistiraju da ova jednodržavna stvarnost bude aparthejdna država, gdje su Palestinci pritisnuti i gdje se njima dominira. Hill se, s druge strane, usudio podržati drugačiju viziju, viziju jednakih prava za sve.”

“Ova vizija jednakosti je tako privlačna narodu sa savješću da joj se proizraelski propagandisti ne mogu iskreno suočiti, zbog čega se upravo služe ovom vrstom kaljanja ugleda kakvo je dovelo do otkaza Hillu.”

“Šteta, naravno, ide mnogo dalje od Hillove karijere. Odluka CNN-a doprinosi zastrašujućim učinkom na slobodu izražavanja u vezi izraelsko-palestinskog sukoba i doprinosi zagušujućem okruženju gdje iskren govor o izraelskim zlostavljanjima može rezultirati pritiskom, ili čak otkazom.”

Izvor: Al Jazeera