Clintoni u 2015. zaradili 10 miliona dolara

Bračni par Clinton vješto "prodaje" svoje političko iskustvo (AP)

Demokratska kandidatkinja za američke predsjedničke izbore Hillary Clinton objavila je prihode bračnog para Clinton za 2015. godinu.

Podaci pokazuju da je bračni par Clinton u 2015. godini zaradio deset miliona dolara.

Clinton je oštro kritizirala republikanskog protivnika Donalda Trumpa, koji se i dalje odbija prikloniti toj tradiciji i obznaniti visinu svojih godišnjih prihoda.

Bračni par Clinton prijavio je 10,6 miliona dolara prihoda za 2015. godinu.

Platili su 3,6 miliona dolara saveznog poreza, prema dokumentu koji je objavljen na online stranici bivše Prve dame.

Honorari za predavanja i knjige

Tokom njihove političke karijere Clintonovi su od 1977. objavili sve godišnje prijave prihoda, što je podatak koji demokrati rado ističu.

Glavni izvor prihoda obitelji Clinton su plaćena predavanja Billa Clintona (5,2 milijuna dolara) te zarada od posljednje knjige Hillary Clinton za koje joj je izdavač Simon & Shuster isplatio tri miliona dolara.

Clintonovi su poklonili milion dolara humanitarnoj fondaciji koja nosi njihovo ime.

Tim Kaine, kandidat demokrata za potpredsjednika objavio je svoje prihode u zadnjih deset godina.

Taj senator iz Virginije zajedno sa suprugom Anne Holton platio je u 2015. godini 20,3 posto saveznog poreza. 

Trumpovo ponašanje problem

Republikanski i demokratski kandidati u devet posljednjih predsjedničkih izbora, nakon Ronalda Reagana 1980. godine, sistematično su objavljivali svoje prihode.

Ali, Donald Trump to odbija učiniti i tvrdi da mu to onemogućuje fiskalna kontrola. Rekao je da je izbornom povjerenstvu FEC u maju predao dokument o financijskoj transparentnosti, koji smatra dovoljnim.

Međutim, među Trumpovim kritičarima je i republikanski predsjednički kandidat iz 2012. godine, Mitt Romney, te još neki republikanci, koji ističu da Trumpovo odbijanje objave prihoda i poreza postavlja niz pitanja o ostvarenoj neto dobiti, o njegovu poslovanju i poslovnim vezama, uključujući i one s Rusijom, predstavljaju problem, podsjeća agencija Reuters. 

Izvor: Agencije