Clinton u historijskoj posjeti Mijanmaru

Clinton: Vjerodostojni izbori ključ za ukidanje sankcija (Reuters)

Hillary Clinton održala je veoma bitne razgovore sa članovima mijanmarske vlade u prvoj posjeti visokorangiranih američkih dužnosnika u pola stoljeća.

Mijanmarski predsjednik Thein Sein najavio je „novo poglavlje u odnosima“ sa Washingtonom nakon razgovora u predsjedničkoj palači u glavnom gradu Naypyidawu.

„Ova posjeta je prva u pet decenija. Vaša posjeta je od historijskog značaja i otvara novo poglavlje u našim odnosima. Cijenim amosferu koju ste stvorili za prijateljske odnose“, rekao je predsjednik Thein Hillary Clinton.

Clinton je odgovorila bivšem generalu: „Ovdje sam danas jer smo predsjednik [Barack] Obama i ja ohrabreni koracima koje ste Vi i Vaša vlada poduzeli da pomognete svom narodu.“

U govoru u Južnoj Koreji, Hillary Clinton je rekla da se nada kako će se „iskre napretka“ u Mijanmaru „zapaliti u pokret za promjene.“

Američki zvaničnici su rekli da će Clinton podići pitanje navodnih vojnih veza sa Sjevernom Korejom.

Vjerovatno neće najaviti neke značajne promjene u američkoj politici prema Mijanmaru, ali bi mogla ponuditi simbolične korake, kao pretvaranje američke misije u Mjanmaru u ambasadu.

Mijanmar je bio pod vojnom kontrolom decenijama dok prošlogodišnji izbori nisu izabrali nominalno civilnu vlast – iako usko vezanu za vojsku.

„Ova podjela vlasti je iznenadila mnoge i brzina reformi je mnogo brža nego što je očekivano,“ izjavila je iz Naypyidawa reporterka Al Jazeere Aela Calla.

„Predsjednik Thein Sein i predsjedavajući Donjeg doma pokazali su veliku želju da zemlju otvore Zapadu. Posebno će tražiti pomoć za reformu ekonomije.

Trećina Mijanmara je siromašno a nema dovoljno strane pomoći.“

Ljudska prava

Vladari zemlje su naglo premjestili glavni grad iz Yangona u Naypyidaw 2005. godine.

Clinton će otputovati i u bivši glavni grad, gdje će se susresti sa liderkom opozicije Aung San Suu Kyiom, vođom Narodne lige za demokratiju i laureatom Nobelove nagrade koja je skoro dvije decenije provela u zatvoru.

UN i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava nekoliko puta su objavljivali izvještaje o čestim kršenjima ljudskih prava. Ali otkako je vladavinu preuzela civilna vlast, grupe tvrde da se stvari popravljaju.

Vlada je nedavno oslobodila više od 230 političkih zatvorenika, smanjla cenzuru medija i zatražila pomoć međunarodnih finansijskih institucija u oživljavanju ekonomije.

Mijanmar je također izmjenio zakon o političkim strankama i uklonio klauzulu kojom niko ko je osuđen za zločin ne može učestvovati u izborima.

To krči put za kandidaturu političkim zatvorenicima kao što je Suu Kyi.

U rijetkim intervjuima sa američkim reporterima, Suu Kyi je rekla da je spremna reći da su nedavne reforme istinska tranzicija u demokratsko društvo.

“Nadamo se da su značajne“, rekla je. „Mislim da moramo biti spremni za rizik. Ništa nije zagarantirano.“

Kina je zatražila ukidanje međunarodnih sankcija svom ključnom savezniku.

„Smatramo da bi relevantne nacije trebale ukinuti sankcije Mijanmaru i unaprijediti stabilnost te zemlje“, rekao je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

Clinton je izjavila da su vjerodostojni izbori preduslov za okončanje američkih sankcija, skupa sa osobađanjem još političkih zatvorenika, te pomirivanjem sa etničkim manjinama.

Izvor: Al Jazeera i agencije