Clinton: Trump je prevršio svaku mjeru

Trump tvrdi da je njegova izjava loše interpretirana u medijima (Reuters)

Hillary Clinton upozorila je svog republikanskog rivala Donalda Trumpa da je “prevršio svaku mjeru” sugerišući da pristalice prava posjedovanja oružja mogu djelovati protiv nje.

Ovo je najsnažnija osuda demokratskog kandidata izazvana Trumpovom sugestijom da ljubitelji oružja iz Sjeverne Karoline mogu preduzeti mjere da Vrhovni sud SAD-a obustavi nominaciju Clinton za predsjedničku kandidatkinju, prenosi AFP.

“Jučer smo bili svjedoci najnovijeg u dugačkom nizu nasumičnih komentara Donalda Trumpa kojim je uspio da prevršiti svaku mjeru”, rekla je Clinton.

Objasnila je da “ukoliko želite biti predsjednik, ili ako to već jeste, svaka riječ ima veliku težinu i ogromne posljedice”.

Trump: Mediji iskrivili komentar

Trump, međutim, tvrdi da je njegova izjava loše interpretirana u medijima.

On je kazao u Sjevernoj Karolini: “Ukoliko ona [Clinton] bude u prilici da bira sudije, vi tu ništa nećete moći učiniti. Mada vi, koji se držite Drugog amandmana na Ustav (koji daje pravo na posjedovanje i nošenje oružja), možda tu može nešto da se uradi, ne znam”.

Trump je optužio medije da su iskrivili njegov komentar o pravu na nošenje oružja, i zbog toga su ga mnogi protumačili kao poziv na nasilje protiv Clinton.

On je rekao da je samo pozvao pristalice posjedovanja oružja da odbace njenu kandidaturu na glasačkim mjestima.

Nacionalna asocijacija za oružje (NRA), koja podržava Trumpa, branila ga je na Twitteru, a predsjedničke izbore opisala kao odluku o Drugom amandmanu.

Hillary Clinton upozorava na opasnost “bezobzirnih izjava u toku kampanje” i dodaje da takvo ponašanje njenog rivala ukazuje da “Trump jednostavno nema temperament da bude predsjednik i vrhovni zapovjednik SAD-a”.

Izvor: Agencije