Clinton: Paranoični Trump pun predrasuda

Demokratska kandidatkinja na predsjedničkim izborima u SAD-u Hillary Clinton u svom govoru u gradu Reno u Nevadi prikazuje svog rivala Donalda Trumpa kao kandidata ekstremne desnice, uz ocjenu da su radikalni elementi preuzeli Republikansku partiju, pokazuju unaprijed objavljeni dijelovi govora.

Ona će, između ostalog, upozoriti i na to da je Trump od početka gradio svoju kampanju na predrasudama i paranoji, prenosi AFP.

Clinton, također, upozorava da je on uveo rasizam u glavne političke tokove i pomogao da radikalni elementi preuzmu jednu od dvije najveće političke partije u SAD-u, navodi AFP.

“Uveo je grupe koje šire mržnju u glavne političke tokove, radikalizirao je Republikansku stranku. Izuzetno je opasno to što zanemaruje vrijednosti na kojima Amerika počiva”, upozorila je Clinton.

Rasistički stavovi

Trumpove kontroverzne izjave koje su mnogi protumačili kao rasističke, eliminisale su popularnost u krugovima nekih zajednica u SAD-u.

Latinoameričke imigrante Trump nazvao kriminalcima i silovateljima, a dobro je poznata javna svađa s porodicom poginulog američkog vojnika muslimana.

“Hillary Clinton na ljude druge boje kože gleda samo kao na glasove”, odgovorio je Trump.

Mediji ocjenjuju da nedavna rekonstrukcija izbornog štaba Donalda Trumpa pokazuje da populistički milijarder nema strategiju kojom može proširiti svoje biračko tijelo.

Clinton je na ovaj potez reagovala ocjenom da, bez obzira na promjenu ekipe, “Trump ostaje isti čovjek”.

Oštre riječi

U pokušaju da privuku glasove manjina u SAD-u, Clinton i Trump razmjenjuju oštre riječi, međusobno se optužujući da ih nije briga za latino ili afroameričku populaciju, već da se bore samo za glasove.

Clinton je napala Trumpa nakon niza negativnih medijskih naslova u kojima je ona optužena za pružanje povlaštenog položaja donatorima fondacije njenog supruga.

Odgovor je bio žestok. Trumpov politički uspon povezala je s rasističkim grupama poput Ku Klux Klana.

Iz Trumpovog tabora to su nazvali niskim udarcem.

“Kada nemaju drugih argumenata, demokrate posegnu za ovim istrošenim – optužuju me za rasizam. To je istrošen i ružan argument”, poručio je Trump.

Optužbe Trumpa za rasizam povoljno su se odrazile na kampanju Hillary Clinton.

Prema novim anketama, ima 10 posto više glasova od njega, a među nebjelačkim stanovništvom taj postotak ide i do 60 posto.

Do izbora je ostalo svega 10 sedmica i, po svemu sudeći, Clinton će i u nastavku kampanje insistirati na sličnim optužbama.

Izvor: Al Jazeera i agencije