Clinton: Iran povećava pomoć Assadu

Visoke američke diplomate dale su negativnu procjenu nastavka rata u Siriji (AFP)

Odlazeća američka državna sekretarka Hillary Clinton upozorila je da Iran pojačava svoju podršku sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, dok Rusija nastavlja slati novac i naoružanje njegovoj vlasti.  

Clinton je u četvrtak optužila Teheran da u Siriju šalje „više osoblja“ kako bi podržala i savjetovala vojne sigurnosne snage u njihovoj borbi protiv naoružane opozicije.

U svom posljednjem intervjuu u svojstvu državne sekretarke, Clinton je rekla da postoji „velika zabrinutost da oni povećavaju kvalitet oružja“.

„Iranci su neko vrijeme vrlo jasno pokazivali da je zadržavanje Assada na vlasti jedan od njihovih glavnih prioriteta“, kazala je ona novinarima.

„Iranci su bili aktivno uključeni od samog početka. Čini se da oni možda povećavaju tu uključenost i to nas zabrinjava“, dodala je.

Njeni komentari dolaze u momentu kada Sirija prijeti osvetom za izraelski zračni napad, a Iran tvrdi da će odgovoriti Izraelu zbog napada u srijedu.

Clinton je kazala da, uprkos pokušajima SAD-a da ubijedi Moskvu da radi na međunarodnom rješenju za 22-mjesečni rat u Siriji u kojem je poginulo oko 60.000 ljudi, Rusija nastavlja podršku Assadovoj vlasti.

„Rusi nisu pasivni posmatrači u njihovoj podršci Assadu. Oni su bili mnogo više aktivni na više frontova“, rekla je ona.

Najgora predviđanja

„Njihova odbrana Assada u Vijeću sigurnosti bila je vrlo javna… Ali, postoje i drugi načini na koji su oni pokušali zaštiti režim“, dodala je Clinton.

Ona je istakla i da SAD ima razlog da vjeruje da Rusija nastavlja sa finansijskom i vojnom pomoći Assadu.

Visoke američke diplomate dale su negativnu procjenu nastavka rata u Siriji.

„Najgore predviđanje onoga što bi se moglo desiti – i interno i preko granica Sirije – sigurno je sada u okviru realnih mogućnosti“, rekla je Clinton.

„Ubijanja se nastavljaju“, dodala je, kazavši da je SAD „uznemiren povećanim aktivnostima Irana i libanskog Hezbollaha“ u Siriji.

Ipak, američka državna sekretarka izrazila je nadu da bi Moskva još mogla promijeniti svoj stav, „zato što oni ne mogu gledati šta se dešava i vjerovati da to ne može biti iznimno opasno za svačije interese, uključujući njihove“.

Američki potpredsjednik Joe Biden sastat će sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom na marginama sigurnosne konferencije u Minhenu, koja počinje u petak.

Biden bi trebao razgovarati i sa sirijskim opozicionim liderom Mouazom al-Khatibom, što će biti prvi put da se jedan od najviših američkih zvaničnika sastao sa sirijskom opozicijom. 

Izvor: Agencije