Clinton i Obama šokirani i zgroženi

Weinstein, koji je sa svojom porodicom učestvovao u finansiranju predizborne kampanje Hillary Clinton 2016. godine, suočava se s velikim brojem optužbi za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje

 

Bivša kandidatkinja demokrata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Hillary Clinton izjavila je da je “šokirana i zaprepaštena” zbog ponašanja jednog od najmoćnijih filmskih producenata Harveyja Weinsteina, dok je bivši američki predsjednik Barack Obama izjavio da su on i njegova supruga Michelle “zgroženi”.

Weinstein, koji je sa svojom porodicom učestvovao u finansiranju predizborne kampanje Hillary Clinton 2016. godine, suočava se s velikim brojem optužbi za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, prenosi AP.

Izvještaj New York Timesa o Weinsteinu, koji je prošle sedmice objavljen, primorao je demokrate da ogroman dio novca koji su dobili od njega daju u dobrotvorne svrhe.

Clinton je posredstvom Twittera u utorak izjavila da je bila “šokirana i zaprepaštena”.

“Ponašanje kakvo su opisale žene koje su progovorile ne može biti tolerisano. Njihova hrabrost i podrška drugih ključne su u pomoći da se ovakvo ponašanje zaustavi”, navela je ona.

Brojna imena

Obama je, zajedno sa suprugom, također objavio saopćenje.

“Svaki čovjek koji ponižava i degradira žene na takav način mora biti osuđen i odgovoran, bez obzira na bogatstvo ili status. Trebali bismo slaviti hrabrost žena koje su odlučile ispričati ove bolne priče. I svi bi trebali izgraditi kulturu, uključujući i osnaživanje naših djevojaka i učenje naših momaka pristojnosti i poštovanju, tako da u budućnosti možemo umanjiti takva ponašanja”, navodi se u Obaminom saopćenju.

Glumice Gwyneth Paltrow i Angelina Jolie rekle su za Times koji je objavljen u utorak da ih je Weinstein seksualno uznemiravao.

Odvojeno, kako je Newyorker objavio, tri žene optužile su holivudskog producenta za silovanje, a među njima je i italijanska glumica Asia Argento i žena koja je obećavala kao glumica na koledžu kad je zapala Weinsteinu za oko.

U izjavi za američki list producentov glasnogovornik žestoko je odbacio te navode.

Kako je New York Times izvijestio prošle sedmice, tužbe protiv Weinsteina podnijelo je najmanje osam žena.

Otkaz i nerazumljivo izvinjenje

Osim Paltrow i Jolie, za određeno zlostavljanje optužile su ga i Ambra Battilana Gutierrez, Lucia Evans, Rosanna Arquette, Mira Sorvino i Louisette Geiss.

Weinstein je u nedjelju, tri dana nakon objavljene priče u New York Timesu o decenijama njegovog zlostavljanja žena koje su bile zaposlene u njegovoj kompaniji i glumica, dobio otkaz.

On je, kako se navodi, odgovorio na taj izvještaj u dugoj, nerazumljivoj izjavi, u kojoj je zamolio za drugu šansu i izvinio se zbog bola koji je nanio.

Izvor: Agencije