Članovi Predsjedništva BiH u službenoj posjeti Briselu

Šefik Džaferović je izrazio nadu da će se intenzivirati put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji (EPA)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva Milorad Dodik i Željko Komšić stigli su u službenu posjetu Briselu, gdje će se u srijedu sastati s predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Marijom Sassolijem.

Planiran je i radni ručak s evropskim komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varhelyjem te susrest s potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnu politiku Josephom Borrellom.

Džaferović je izrazio nadu da će se intenzivirati put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, posebno jer je urađeno nekoliko stvari od 14 prioriteta definiranih u Mišljenju EK-a, prenosi Fena.

Napomenuo je da postoji plan kako pristupiti rješenju ostalih prioriteta i o tome će obavijestiti zvaničnike u Briselu.

“Nadam se da će se Predsjedništvo Bosne i Hercegovine predstaviti u svjetlu u kojem treba kako bi dali garancije EU da će intenzivnije ići svojim evropskim putem”, dodao je Džaferović.

Očekuju kandidatski status

Izrazio je uvjerenje da bi nakon toga Bosna i Hercegovina mogla očekivati dobijanje kandidatskog statusa krajem ove ili najkasnije početkom 2021. godine, ali napominje da sve to zavisi od Bosne i Hercegpvone.

Mišljenja je da je na snazi trenutno opstrukcija u radu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, podsjećajući da je cijela godina bila potrebna da bi se usvojio Godišnji nacionalni plan (ANP) koji je od zemlje tražio NATO te je na snazi bio zastoj u radu Parlamentarne skuipštine i Vijeća ministara iako tada ministri nisu bili iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Nakon toga je došla odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ali je uslijedila nova blokada Vijeća ministra i Parlamentarne skupštine,. što je “potrajalo neko vrijeme”.

Izvor: Agencije