Članovi Predsjedništva BiH u Briselu se sastali s Tuskom

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine tokom posjete Briselu u srijedu su se sastali s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom.

Susretu predsjedavajućeg Milorada Dodika i članova Predsjedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića s Tuskom prethodio je radni doručak s Johannesom Hahnom, komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, piše Anadolija.

Članovi Predsjedništva u utorak su se sastali s Federikom Mogherini, potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Formiranje vlasti

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine informirali su Mogherini o političkoj situaciji u toj zemlji i procesu konstituiranja vlasti na svim nivoima.

Razgovarano je i o odnosima u regiji te zaključeno da je otvorena pitanja potrebno rješavati pregovorima bez dizanja tenzija.

Mogherini je istakla opredijeljenost EU-perspektivi zemlje i naglasila da želi vidjeti trajni napredak Bosne i Hercegovine i zemalja zapadnog Balkana prema Uniji do kraja godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije