Članovi Lokomotiva poginuli u padu aviona

Nesreća se desila kod rijeke Volge (EPA)

Ruski avion, koji je prevozio hokejaše na prvu utakmicu sezone, srušio se prilikom polijetanja, pri čemu su poginule 43 osobe, a jedna je preživjela.

Letjelica Yak-42 poletjela je sa aerodroma u Jaroslavu, koji se nalazi 300 kilometara sjeveroistočno od Moskve, a nedugo nakon polijetanja se srušila i zapalila.

Avion je prevozio hokejaše kluba Lokomotiv iz Jaroslava, jednog od najboljih u Rusiji, u prijestolnicu Bjelorusije, Minsk na prvu utakmicu sezone regionalne lige KHL.

U avionu je bilo 45 osoba, od kojih su samo dvije preživjele. Tijela 43 poginula su pronađena, a mnogo ih je bilo u rijeci Volgi koja protiče kroz mjesto nesreće.

Glavni ljekar bolnice „Solovjev“ Aleksandar Djagterjov rekao je da je jedini preživjeli hokejaš Lokomotive Aleksandar Galimov operisan, a 80 posto tijela mu je u opekotinama.

Ljekar je najavio da Galimovu predstoji još nekoliko operacija, a drugom preživjelom, članu posade, 15 posto tijela je izgorjelo i slomljena mu je noga.

Rusko Ministarstvo za vanredna stanja objavilo je imena poginulih od kojih je 36 članova tima i sedam članova posade. Pored ruskih, u avionu su bili i hokejaši  iz Njemačke, Latvije, Češke, Bjelorusije i Slovačke.

Najpoznatiji među poginulima je slovački hokejaš Pavel Demitra (36) koji je najveći dio karijere proveo u američkoj NHL ligi.

Izvor: Agencije