Oglasi

Članice TPP-a: Sporazum se mora održati i nakon izlaska SAD-a

Poruka je to ostalih članica sporazuma koje žele očuvati trgovinsku uniju kao protutežu širenju kineskog uticaja.

Američko povlačenje iz TPP-a velika prilika za Kinu

Azijsko-pacifičke zemlje koje se nadaju stvoriti regionalnu trgovinsku zonu kao dio dosad najvećeg trgovinskog sporazuma rekle su u utorak da će nastaviti napore na tome bez SAD-a, pošto je Donald Trump rekao da se SAD povlači iz Transpacifičkog partnerstva (TPP).

Japanski ministar financija Taro Aso na konferenciji za novinare je rekao da će Japan nastaviti sarađivati s ostalim zemljama članicama TPP-a na promicanju slobodne trgovine, a ministar vanjskih poslova Fumio Kishida rekao je da će nastaviti razgovarati sa SAD-om.

"Vjerujem da i SAD razumije važnost slobodne trgovine. Stoga je važno nastaviti blisku komunikaciju s (Washingtonom)", rekao je Kishida.

Premijer Shinzo Abe izravno će razgovarati s Trumpom o TPP-u prilikom sljedećeg susreta, rekao je vladin glasnogovornik Yoshilde Suga.

Australski ministar trgovine Steve Ciobo rekao je da je američko povlačenje "velika sramota , ali nije neočekivano" te dodao da ga zanima može li TPP s 12 članica minus jedna funkcionirati.

Alternativno rješenje

Australija želi održati na životu mogućnost ratificiranja sporazuma  i već je održala razgovore s Kanadom, Meksikom, Japanom, Novim Zelandom i Malezijom o radu na alternativnom rješenju, rekao je Ciobo.

"Australija i dobar dio ostalih članica TPP-a vrlo su usredotočene na to da se osigura postizanje ciljeva  dogovorenih u sklopu TPP-a", rekao je on za televizijsku mrežu Sky News.

Novozelandski ministar trgovine Todd McClay izrazio je isto mišljenje, te rekao da njegova zemlja  želi nastaviti slijediti ostale članice.

Sporazum još uvijek vrijedi kao sporazum o slobodnoj trgovini  s drugim uključenim zemljama, dodao je.

Trump je u ponedjeljak službeno povukao Sjedinjene Države iz TPP-a, odmičući se od svojih azijskih saveznika dok raste utjecaj Kine u regiji.

Taj sporazum potpisalo je 2015. dvanaest zemalja Azije i Pacifika koje predstavljaju 40 posto svjetske ekonomije, ali još nije stupio na snagu.

Protuteža kineskom uticaju

Bez SAD-a, preostale članice TPP-a su Australija, Brunei, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam.

Australija  je rekla da se Kina i Indonezija mogu priključiti u vakuumu nastalom nakon odlaska SAD-a. TPP još nije stupio na snagu jer ga dio zemalja još nije ratificirao.

Novozelandski ministar trgovine rekao je da će se ministri preostalih zemalja TPP-a sastati tokom sljedećih nekoliko mjeseci kako bi razgovarali o načinima spašavanja trgovinskog sporazuma, koji se u Aziji smatra protutežom jačanju kineskog uticaja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.