Članice NATO-a povećavaju izdvajanja za odbranu

'Evropski saveznici i Kanada od 2016. potrošili su dodatnu 41 milijardu dolara, a do kraja godine očekujemo da to dostigne i 100 milijardi', rekao je Stoltenberg (EPA)

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je da su sve članice počele povećavati budžetska sredstva za sektor odbrane.

Stoltenberg se obratio novinarima u Briselu povodom objavljivanja Godišnjeg izvještaja za 2018. i istakao da NATO nastavlja investicije koje za cilj imaju lakše savladavanje sigurnosnih izazova u budućnosti.

Rekao je da je NATO prošle godine povećao izdvajanja za sektor odbrane, ali i ostvario napredak na polju odbrane i prevencije, prenosi Anadolija.

Ističući da su ostvarene promjene i u rukovodećoj strukturi NATO-a, rekao je da je izvedena i jedna od najvećih vojnih vježbi u proteklom periodu te da je sjedište organizacije useljeno u novu zgradu u Briselu. Dodao je da je ostvaren napredak i u kapacitetima kibernetičke odbrane.

Također je rekao da je NATO nastavio djelovati kao članica međunarodne koalicije za borbu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, intenzivirao saradnju s Evropskom unijom i počeo proces učlanjenja Sjeverne Makedonije.

Raspodjela troškova

“Raspodjela troškova u NATO-u treba biti pravedna. Sve članice počele su povećavati budžetska izdvajanja za odbranu. Evropski saveznici i Kanada od 2016. potrošili su dodatnu 41 milijardu dolara, a do kraja godine očekujemo da to dostigne i 100 milijardi”, kazao je Stoltenberg.

Najavio je jačanje kapaciteta NATO-a kao važnog faktora zajedničke sigurnosti.

U Godišnjem izvještaju NATO-a navodi se da je po izdvajanju za odbranu sedam članica prošle godine premašilo granicu od dva posto BDP-a. Riječ je o granici koju su članice NATO-a dogovorile još 2014.

Najviše su za odbranu izdvojile Sjedinjene Američke Države, koje su u te namjene potrošile 3,39 posto BDP-a. Slijedi Grčka s 2,22 i Velika Britanija s 2,15 posto. Granicu od dva posto prekoračile su i Estonija, Poljska, Latvija i Litvanija.

Turska je za odbranu prošle godine izdvojila 1,64 posto BDP-a, dok je Njemačka izdvojila 1,23 posto, a Italija 1,15 posto.

Belgija i Španija za odbranu su izdvojile 0,93 posto BDP-a, po čemu su na dnu liste članica NATO-a, a od njih je za tu svrhu manje potrošio samo Luksemburg (0,54 posto).

Izvor: Agencije