Članice G7 upozorile Putina zbog Ukrajine

Završen je dvodnevni samit država G7 u Briselu.

U centru pažnje bila je kriza u Ukrajini. U zajedničkom saopćenju još jednom je upozoren Vladimir Putin da „mora prestati sa destabilizacijom Ukrajine ili će uslijediti nove sankcije“.

Reagirajući na poruke iz Brisela i postupke prema Ukrajini, Putin je poručio da je dijalog jedino rješenje.

„Mislim da gospodin (Petro) Porošenko ima jedinstvenu priliku, njegove ruke nisu krvave još i može zaustaviti ovu kaznenu operaciju i početi direktni dijalog sa svojim građanima na istoku i jugu države“, rekao je prvi čovjek Rusije.

„Kada je riječ o odnosima s (Barackom) Obamom, nisam zaboravio na to pitanje. Nemam nikakvih osnova da bih vjerovao kako on ne želi komunicirati s predsjednikom Rusije. Na kraju krajeva, to je njegov izbor. Uvijek sam spreman na dijalog i mislim da je dijalog najbolji način da se grade mostovi.”

Ranije su najrazvijenije države svijeta, okupljene u Briselu, zaprijetile da će uvesti oštre sankcije Rusiji ako ne pomogne u obnovi stabilnosti u istočnoj Ukrajini, gdje proruski militanti nastavljaju neometano djelovati.

Mada je Ukrajina bila u stanju organizirati uglavnom mirne predsjedničke izbore prošlog mjeseca, podsjećaju lideri, stanje na istoku u blizini granice s Rusijom i dalje je nemirno, s naoružanim grupama koje napadaju ukrajinske Vladine snage i okupiraju državne zgrade.

„Spremni smo pojačati usmjerene sankcije i razmotriti važne dodatne restriktivne mjere, kako bismo nametnuli nove kazne Rusiji ako bi to događaji zahtijevali“, navodi se u saopćenju grupe G7 nakon razgovora vođenih prve večeri susreta.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će Zapad stalno provjeravati kako bi potvrdio da Rusija čini ono što može kako bi stabilizirala stanje koje je eksplodiralo nakon što je Rusija otela Krim od Ukrajine i anketirala ga.

„Ne možemo dozvoliti daljnju destabilizaciju u Ukrajini. Ako ne budemo imali napredak u pitanjima koja moramo tamo riješiti, postoji mogućnost sankcija, čak su na stolu oštre sankcije treće faze“, rekla je Merkel, govoreći o ograničenjima u trgovini, finansijama i energetici.

Nezadovoljni Rusijom

Do sada su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija nametnuli relativno slabe zabrane putovanja i zamrzavanje imovine desecima ruskih zvaničnika, reagirajući na zauzimanje Krima.

Druge mjere zaprijećene su ukoliko budu ugroženi predsjednički izbori 25. maja. Oni su protekli glatko i novi predsjednik Porošenko položit će zakletvu u subotu.

Neki su to vidjeli kao nagovještaj da je Rusija postala kooperativnija, što je smanjilo opasnost od novih sankcija.

Saopćenje grupe G7, međutim, nagovještava kako Zapad još ne smatra da ruski predsjednik Putin čini dovoljno kako bi smirio stanje.

Mada je Putin isključen iz G7, a ovo je prvi sastanak bez Rusije otkako se 1997. priključila grupi najrazvijenih države svijeta, on će se susresti s Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i britanskim premijerom Davidom Cameronom na obilježavanju 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji u Francuskoj.

Upitan o tim bilateralnim sastancima i o tome zabrinjavaju li predsjednika Obamu, koji je izbjegao bilo kakav kontakt s Putinom, američki lider je rekao kako nije važno s kim se Putin sastaje, nego „šta ljudi kažu na tim sastancima“.

G8 postao G7

Čelnici sedam najrazvijenijih država svijeta – Kanade, Francuske, Italije, Japana, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije okupili su u srijedu navečer na radnoj večeri.

Evropska unija kao cjelina je, također, članica te grupe i to je prvi put da je EU domaćin sastanka, ali i prvi put u posljednjih 17 godina da će za stolom biti tek sedam državnih čelnika.

Sastanak se, prema prvobitnim planovima, trebao održati u Sočiju, u Rusiji, no čelnici G7 odlučili su se sastati u Briselu, nakon što je Rusija anektirala Krim, a dotadašnja grupa G8, koja je uključivala Rusiju, postala je G7.

Izvor: Agencije