Članice Evropske unije podržale dogovor o Brexitu

Potpredsjednik Evropske komisije rekao je da EU ne može nastaviti odobravati Velikoj Britaniji dvosedmične odgode Brexita (EPA)

Zemlje članice Evropske unije dale su u ponedjeljak političku podršku nacrtu sporazuma o izlasku Velike Britanije (Brexit) iz EU-a, koji je dogovoren na razini pregovarača.

“Hrvatskoj je prijedlog sporazuma o povlačenju prihvatljiv, posebno u pogledu prava građana, finansijske nagodbe i prijelaznog razdoblja”, istakla je potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić nakon sastanka Vijeća za opće poslove.

Vijeće, koje čine ministri vanjskih ili evropskih poslova zemalja članica, sastalo su u ponedjeljak u formatu 27 članica kako bi raspravljali o izlasku Velike Britanije iz EU-a, nakon što je ispregovaran nacrt sporazuma o izlasku i nacrt političke deklaracije o budućim odnosima.

Dio konzervativaca nije zadovoljan

Jedinu rezervu imala je Španija, koja je rekla da ne može dati podršku nacrtu sporazuma bez novih garancija u pogledu Gibraltara, teritorije koja pripada Velikoj Britaniji, a na koju Španija polaže pravo.

Čelnici 27 zemalja članica okupit će se u nedjelju na vanrednom samitu u Briselu, na kojem bi trebali potvrditi nacrt sporazuma, prenosi Hina.

Britanska vlada je prihvatila nacrt sporazuma, ali je veliko pitanje hoće li dobiti podršku u Parlamentu.

Znatan dio zastupnika vladajuće Konzervativne stranke nije zadovoljan nacrtom sporazuma i traži da se o njemu još pregovara.

S druge strane, EU27 isključuje mogućnost otvaranja pregovora o već ispregovaranom nacrtu sporazuma.

Poštovati evropska pravila

Što se tiče EU-a, preostaje još riješiti pitanje prelaznog razdoblja, tokom kojeg će Velika Britanija nastaviti poštovati evropska pravila, ali više neće biti članica, niti će moći utjecati na donošenje odluka unutar EU-a.

Za sada je predviđeno da prelazno razdoblje traje do kraja 2020. godine, ali prema diplomatskim izvorima, glavni pregovarač EU-a Michel Barnier navodno namjerava predložiti da se to produži na dvije godine.

Britanska premijerka Theresa May rekla je da se prelazno razdoblje mora u svakom slučaju završiti do sljedećih izbora u Velikoj Britaniji, predviđenih polovicom 2022. godine.

Izvor: Agencije