Članice EU-a za porez aviokompanijama radi zaštite okoline

Zagađivač plaća poštenu cijenu korištenja zračnog prevoza radi borbe protiv klimatskih promjena (EPA)

Devet članica Evropske unije pozvalo je novi saziv Evropske komisije da na nivou cijele Unije uvede porez aviokompanijama kako bi više plaćale zagađenja okoline i kako bi sve članice bile u istom položaju.

U pismu upućenom novom evropskom komesaru za okolinu Fransu Timmermansu ministri finansija Njemačke, Francuske, Holandije, Švedske i još pet država pozvali su da se uvede “neki oblik poreza avioprevoznicima”, ne navodeći detalje.

Jedan je od najvećih zagovornika Njemačka, koja je već uvela takav porez, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Njemački porez avioindustriji već se dokazao kao dobar i može biti model u EU-u za bolju zaštitu klime”, rekao je njemački ministar finansija Olaf Scholz.

Poštena cijena korištenja

Evropski ministri kažu da je porez u kojem “zagađivač plaća poštenu cijenu korištenja zračnog prevoza” nužan radi borbe protiv klimatskih promjena.

Saobraćaj je trenutno jedini evropski sektor koji povećava ispuštanje stakleničkih plinova.

“U usporedbi s ostalim oblicima transporta, avioprevoz ne plaća dovoljno”, navodi se u pismu.

Porezi na industrije koje onečišćuju okolinu važna su tema među članicama Unije, u kojoj se odluke u pitanjima poput oporezivanja moraju donijeti jednoglasno.

Nova Evropska komisija sebi je za cilj postavila smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova za najmanje 50 posto do 2030. godine.

Švedska je porez avioindustriji uvela 2018, Holandija ga planira za 2020, a uvođenje poreza u junu je najavila i Francuska.

Izvor: Agencije