Članice EU traže informacije od britanske Vlade

Lideri EU morat će odlučiti o eventualno novom produženju do 31. oktobra, kada ističe rok za Brexit (EPA)

Evropska unija saopćila je u subotu kako je na Vladi Velike Britanije da „što je prije moguće“ informira preostalih 27 država članica Unije o akcijama koje će poduzeti, nakon što poslanici nisu glasali za sporazum o Brexitu, prenosi agencija Tanjug.

Britanski poslanici glasali su u subotu za prijedlog kojim se povlači podrška sporazumu o Brexitu premijera Borisa Johnsona dok on ne bude formalno ratificiran, a Reuters je prenio kako će Johnsona taj korak obavezati da zatraži od EU odlaganje Brexita.

Glasnogovornica Evropske komisije Mina Andreeva rekla je kako je Komisija obavještena o glasanju u britanskom Parlamentu i kako nije predložila dalje akcije.

„Na britanskoj Vladi je da nas informira o narednim koracima što je prije moguće“, navela je ona na društvenoj mreži Twitter.

Poziv poljskog premijera

Agencija AP prenosi kako je Evropski parlament planirao podržati sporazum o Brexitu do četvrtka navečer, da je on odobren u britanskom Parlamentu.

Oglasio se i poljski premijer Mateusz Morawiecki koji je rekao kako njegova država ne vidi današnje glasanje u britanskom Parlamentu kao odbacivanje sporazuma o Brexitu, već prije kao odlaganje.

On je na Twitteru poručio kako će Poljska podržati „pozitivan pristup na nivou EU prijedlogu Vlade Borisa Johnsona“.

Morawiecki je dodao kako bi za lidere 27 članica EU trebao biti prioritet da se izbjegne „haotičan Brexit bez sporazuma“.

Lideri EU morat će odlučiti o eventualno novom produženju do 31. oktobra, kada ističe rok za Brexit, podsjećaju agencije.

Izvor: Agencije