Članice EU-a odobrile disciplinske mjere protiv Rima

Zemlje članice Evropske unije odobrile su disciplinske mjere protiv Italije (EPA)

Zemlje članice Evropske unije odobrile su disciplinske mjere protiv Italije zbog njenog rastućeg duga, rekao je jedan dužnosnik EU-a za agenciju dpa.

Predsjednik italijanske Vlade Giuseppe Conte kaže da će ona učiniti sve kako bi spriječila EU da pokrene proceduru prekomjernog deficita.

Taj potez, koji će vjerovatno obnoviti napetosti s italijanskom populističkom euroskeptičnom Vladom, otvara put za takozvanu proceduru prekomjernog deficita protiv Italije, zbog toga što nije uspjela smanjiti dug 2018. godine.

“U pregovorima s Evropskom komisijom i s partnerima u EU, Vlada će biti krajnje odlučna da idućih mjeseci spriječi pokretanje stegovnog postupka zbog prekomjernog zaduživanja”, rekao je italijanski premijer u Rimu.

Vanjski dug 130 posto

Prema Conteovim riječima, italijanski javni deficit će ove godine “najvjerovatnije narasti na 2,2 posto bruto domaćeg proizvoda, što je manje od 2,5 posto, koliko je bila predvidjela EK.

“Imam puno povjerenje u sposobnost vlade i EU-a da vode dijalog”, dodao je on, napominjući da takvo mišljenje dijele svi članovi Vlade.

Vanjski dug Rima konstantno raste, sa 104 posto BDP-a, koliko je iznosio 2007. godine, na 130 posto, koliko iznosi danas.

Od Italije je, po tom pitanju, u eurozoni gora samo Grčka.

Tržište su dodatno poljuljali rastrošni planovi euroskeptične Vlade, koja je stupila na vlast prije godinu dana.

Ohrabren dobrim rezultatom Lige na lokalnim i izborima za Evropski parlament prošlog mjeseca, Salvini je objavio kako su porezni rezovi prioritet njegove Vlade.

Conte prijeti ostavkom

Rim, također, pokušava izbjeći povećanje poreza na promet vrijedno 23 milijarde eura, koje bi trebalo stupiti na snagu iduće godine.

Salvini, ujedno i ministar unutrašnjih poslova, uvjeren je kako će Rim uspjeti postići dogovor s EU-om.

Conte je prošle sedmice zaprijetio da će dati ostavku ako dvije stranke koalicije ne uspiju postići kompromis oko rješavanja budžetskog spora s Briselom i time ukloniti prijetnju finansijskih kazni.

Izvor: Agencije