Član Švedske akademije bojkotira dodjelu Nobelove nagrade Handkeu

Peter Handke
Handke je poznat po svom prosrpskom stajalištu tokom ratova na području bivše Jugoslavije 1990-ih (EPA)

Član Švedske akademije, koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, izjavio je u petak da će bojkotirati ovogodišnju svečanost u znak prosvjeda protiv nagrađivanja austrijskog pisca Petera Handkea, pristaše preminulog srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, prenosi agencija Hina.

“Neću sudjelovati u ovogodišnjem Nobelovu tjednu”, rekao je Peter Englund u pismu listu Dagens.

“Bilo bi vrlo licemjerno s moje strane da slavim Nobelovu nagradu Peteru Handkeu”, dodao je Englund, jedan od 18 članova Švedske akademije, prenosi Hina.

Handke će kasnije u petak održati konferenciju za novinare, a nagradu vrijednu 935.000 dolara primit će 10. prosinca u Stockholmu.

Žestoke kritike zbog prosrpskog stajališta

Odluka Švedske akademije da nagradu za književnost dodijeli Handkeu izazvala je kritike u nekoliko zemalja jugoistočne Europe, gdje je pisac poznat po svom prosrpskom stajalištu tijekom ratova na području bivše Jugoslavije 90-ih godina 20. stoljeća.

U medijima njemačkog govornog područja i dalje se žestoko polemizira o dodjeli Nobelove nagrade piscu koji je branio Miloševićev režim, negira genocid u Srebrenici, a Bošnjake uporno naziva “muslimanskim Srbima”.

Ovog je tjedna odstupilo dvoje članova Nobelova odbora za književnost, a jedan je od njih rekao da ne želi da “politički kriteriji budu iznad književnih”, smjerajući na dodjelu nagrade Handkeu, podsjeća Hina.

Izvor: Agencije