Član grupe ‘Pravda za Davida’ kažnjen zatvorom: Nećemo pognuti glave

Građani već mjesecima traže istinu o smrti Davida Dragičevića (EPA)

Aleksandar Gluvić, član grupe “Pravda za Davida”, objavio je na Facebooku da je dobio rješenje kojim je kažnjen s 20 dana zatvora i novčanom kaznom od 250 konvertibilnih maraka (130 eura) “zbog učestvovanja na protestima” te grupe u Banjoj Luci krajem prošle godine.

Gluvić je, između ostalog, na svom profilu napisao da članovi te grupe “odbijaju da saginju glave i da zato plaćaju cijenu”.

“Ako bi sagnuli glave, bili bismo isti kao oni pred kojima se saginju”, napisao je.

Kažnjen je po Zakonu o javnom redu i miru, a odlukom Osnovnog suda u Banjoj Luci mora platiti i troškove prekršajnog postupka u iznosu od 150 konvertibilnih maraka (80 eura).

“Mi ćemo naše kazne platiti ili odležati, ali ljudi koji su povrijeđeni to neće moći. Momku koji je na zemlji udaran od strane ‘inspektora’ slomljena su dva rebra i juče je zadržan u bolnici zbog pojave unutrašnjeg krvarenja. Radi se o čovjeku koji mi se prije dvije godine javio zbog akcije darivanja krvi, a 22. marta u želji da pomogne u potrazi za tada nestalim Davidom. Svjesni da ćemo saginjanjem glave postati isti kao i oni pred kojima bismo se sageli, odbijamo da to učinimo i zbog toga plaćamo cijenu”, naveo je Gluvić u objavi na Facebooku.

Gušenje slobode

Najavio je i da će se žaliti, jer smatra da se radi o “još jednom vidu zastrašivanja neistomišljenika vlasti i gušenja slobode u Republici Srpskoj”.

“Isti dan kada sam se prijavio u policiji, završio sam na sudu, a nekoliko dana kasnije sam i osuđen. Zašto policija i sud tako brzo rade kada treba da se neko zastraši, a kada je u pitanju ubistvo Davida Dragičevića istraga tapka u mjestu već mjesecima”, pita se Gluvić.

Policija je, nakon nasilne akcije protiv građana i pripadnika grupe “Pravda za Davida”, zabranila sva okupljanja.

Građani Banje Luke, predvođeni Davorom Dragičevićem, već mjesecima traže istinu o smrti 21-godišnjeg Davida Dragičevića.

Izvor: Al Jazeera i agencije