Civili ubijeni u udaru na sklonište u Siriji

Zračni udari su izvedeni u blizini izraelske granice (EPA)

Najmanje 10 civila ubijeno je u zračnom udaru sirijskih i ruskih snaga na školu na jugozapadu Sirije, koja je služila kao sklonište, gotovo sedam kilometara od izraelske granice, navodi sirijska spasilačka grupa.

Istovremeno, bježeći od ofanzive snaga sirijske Vlade na jugozapadu zemlje, deseci Sirijaca krenulo je ka granici, prema Golanskoj visoravni, koju kontrolira Izrael, prenosi AP.

Raseljeni Sirijci su mahali bijelim zastavama pred izraelskim vojnicima prije nego što su vraćeni nazad, navode aktivisti.

Zabrinutost za 160.000 Sirijaca

Izraelski mediji su prenijeli da su izraelski vojnici preko zvučnika zatražili od okupljenih Sirijaca da se vrate nazad, prenosi Tanjug.

Međunarodni komitet za spašavanje saopćio je da su, s napredovanjem snaga sirijske Vlade, deseci hiljada raseljenih Sirijaca ostale zaglavljene duž granice s Golanskom visoravni, koja je pod kontrolom Izraela od 1967. godine.

Ova humanitarna grupa izražava zabrinutost za sigurnost gotovo 160.000 Sirijaca, koji su ranije ovog mjeseca pobjegli iz te oblasti i sada se nalaze zaglavljeni između granice i sirijske vojske koja napreduje.

IRC procjenjuje da blizu pet posto raseljenih žive na otvorenom.

Ujedinjeni narodi su prošle sedmice saopćili da je više od 230.000 ljudi raseljeno od 17. juna na jugozapadu Sirije, koja se graniči s Jordanom i Golanskom visoravni.

Jordan je, u međuvremenu, saopćio da neće otvoriti svoje granice za novoraseljene Sirijce.

Vladine snage preuzele Daraau

Od juna su sirijske trupe i savezničke snage preuzele kontrolu nad većim dijelom provincije Daraa, uključujući glavni grad te provincije, koji je bio kolijevka pobune protiv predsjednika Bashara al-Assada prije sedam godina.

Stotine boraca i njihovih porodica su evakuirani u sjeverni dio Sirije nakon što je postignut dogovor s Vladom.

Vladine snage su se sada fokusirale na oblast u blizini granice s Izraelom, kako bi očistile posljednje “džepove” opozicije.

Izvor: Agencije