Čistiji zrak u Indiji: Vrhovi Himalaja vidljivi prvi put nakon 30 godina

Čisti zrak donio je olakšanje stanovnicima koji pate od respiratornih tegoba poput astme (Reuters)

Stanovnici Pundžaba na sjeveru Indije očarani su pogledom na Himalaje koji su sada vidljivi s udaljenosti veće od 200 kilometara zbog nižeg onečišćenja zraka do kojeg je došlo uvođenjem karantina u zemlji u borbi protiv korona virusa.

Stanovnici grada Džalandhara, a pogotovo mladi koji još nikad nisu vidjeli planinu Dhauladhar bez pokrivača od smoga, kažu da se priroda liječi zbog uvođenja karantina, zatvaranja fabrika i ukidanja saobraćaja.

Fotografije planinskog lanca šire se društvenim mrežama, jer mještani i aktivisti za očuvanje okoliša pričaju o pozitivnim vijestima dok se svijetom šire one mračne o COVID-19.

“Prvi put u više od 30 godina mogu jasno vidjeti snježne planinske vrhove. To je zbog drastičnog smanjenja onečišćenja zraka”, rekao je za dpa tamošnji novinar Paul Singh Nauli, prenosi Hina.

Čudesan pogled

Nauli kaže da je stanovnike prije nekoliko dana dočekao nevjerojatan pogled. “Moja djeca su me pozvala da se popnem na krov. To je bio čudesan pogled. Oni nikada prije nisu vidjeli ništa slično.”

Bivši igrač kriketa Harbhadžan Singh podijelio je fotografiju planinskog lanca sa svog krova u Džalandharu. “Nikad nisam mogao zamisliti da je to moguće. Ovo jasno pokazuje šta smo zagađenjem učinili našoj majci prirodi”, tvitao je Singh.

Mještani kažu da je planine vrlo teško uočiti osim kad padaju jake kiše u gradu s otprilike 16.000 industrijskih jedinica.

Džalandhar je među najzagađenijim područjima u Pundžabu. No, zbog industrijskog zastoja i bez vozila na cestama, zabilježen je indeks kvalitete zraka oko 38, što pripada kategoriji “nisko” s minimalnim utjecajem na zdravlje.

“Stanovnici grada iznenađeni su brzinom kojom se priroda liječi”, rekao je saobraćajni policajac Harvinder Singh.

“Zrak je puno čistiji, smanjilo se zagađenje u lokalnim rijekama i vodama. Ulice su čistije i s manje smeća. Džalandhar, a vjerujem i drugi indijski gradovi izgledaju zelenije i ljepše”, dodao je.

Očistile se i rijeke

Stanovnici Pathankota, grada koji je još bliže planinskom lancu, također su objavili slične fotografije na društvenim mrežama.

Čisti zrak donio je olakšanje stanovnicima koji pate od respiratornih tegoba poput astme.

“Sada mnogi navečer uživaju u šoljici čaja na svojim krovovima i promatraju zlatne planinske vrhove uz zalazak sunca”, rekao je Nauli.

Indija je uvela karantin 24. marta. Naredila je da 1,3 milijarde građana ostane u kućama.

Zbog uvedenih mjera porastao je kvaliteta zraka u indijskim gradovima, koji su među najzagađenijima u svijetu pa i u New Delhiju čiji stanovnici već neko vrijeme udišu čisti zrak.

Gašenjem većine industrije očistile su se i rijeke Džamuna i Ganges, obje svete hinduističke rijeke, objavio je NDTV.

Izvor: Agencije