Čistiji zrak u Evropi zbog mjera protiv pandemije

NO2, gas koji izaziva značajne upale disajnih puteva, zagađivač je s kratkim vijekom života, što ga čini dobrim pokazateljem intenziteta ljudskih aktivnosti (EPA)

Koncentracije dušikovog dioksida (NO2) koji proizvode uglavnom vozila i termoelektrane, opale su za 54 posto u Parizu i za gotovo 45 posto u Madridu, Milanu i Rimu tokom primjene mjera zbog pandemije, objavila je Evropska svemirska agencija (ESA).

Od 13. marta do 13. aprila 2020. godine, koncentracija NO2 se smanjila za 54 posto u glavnom gradu Francuske, za 49 posto u Rimu, za 48 posto u Madridu i za 47 posto u Milanu, navodi ESA, u poređenju sa prosjecima zabilježenim u martu i aprilu 2019.

Ovi podaci uključuju grešku od plus ili minus 15 posto, prenosi Beta.

Stroge karantinske mjere

Oštri padovi “podudaraju se sa strogim karantinskim mjerama koje se primjenjuju širom Evrope”, navodi se u saopćenju.

NO2, gas koji izaziva značajne upale disajnih puteva, zagađivač je s kratkim vijekom života, što ga čini dobrim pokazateljem intenziteta ljudskih aktivnosti.

Mape ESA su zasnovane na radu Kraljevskog meteorološkog zavoda Holandije koji planira da objavi podatke za zemlje sjeverne Evrope.

Po najnovijem izvještaju Evropske agencije za životnu sredinu o kvalitetu zraka u 2019. godini, azot-dioksid (NO2) je odgovoran za 68.000 preuranjenih smrti godišnje u Evropskoj uniji.

Izvor: Agencije