Ćirilične table u Vukovaru – godinu poslije

I danas Vukovarci prepričavaju detalje naguravanja sa policijom, ozljede nekoliko građana, ali i policajaca (Goran Ferbezar / Pixsell)

Piše: Branimir Bradarić

Kao i svake godine, prvi dan nove školske godine uobičajeno je dan kada je sve podređeno školarcima i njihovim potrebama. Međutim, umjesto toga, 2. rujan 2013. godine ostat će u sjećanju Vukovaraca po nemilim scenama sa ulica.

I danas Vukovarci prepričavaju detalje naguravanja sa policijom, ozljede nekoliko građana, ali i policajaca, kao i razbijanje postavljenih dvojezičnih ploča, što je i bio osnovni razlog nemira u Vukovaru. Toga dana, još pod okriljem noći, a sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i provedenom Popisu stanovništva iz 2011. godine, postavljene su dvojezične ploče na zgradama Ureda državne uprave, Porezne uprave i Policijske postaje. Rezultiralo je to dizanjem branitelja i dijela građana na noge koji su se okupili i nakon naguravanja sa policijom razbili postavljene ploče.

Odmah poslije razbijenih ploča uslijedila je i reakcija države, pa su nanovo postavljene ploče osiguravale postrojbe interventne policije pod punom opremom.

“Izgledalo je kao da bi svakoga trenutka moglo doći do prolijevanja krvi i rata. Tih dana zaista je bilo pomalo neugodno živjeti u gradu. U ljude se uvukao nekakav strah, pa su i ulice dodatno opustjele”, riječi su brojnih Vukovaraca kada govore o dešavanjima 2. rujna 2013. godine.

Danima poslije policija je bila na ulicama, a uslijedili su i drugi događaji koji su Vukovar redovito stavljali u špice informativnih emisija u Hrvatskoj, ali i svijetu. Nastavljeno je, ali ovaj put po noći, sporadično skidanje postavljenih ploča, pri čemu je dio počinitelja pronađen, a dio nikada nije. Najviše pozornosti izazvao je slučaj kada je policajac Igor Gilja, i to dok je čuvao jednu od postavljenih ploča, istu skinuo i bacio. Radi toga je dobio i otkaz.

Još više bure izazvao je slučaj kada je postavljenu ploču na zgradi policije razbio Darko Pajičić, koji je potom, nakon sukoba sa policijom, teško ozlijeđen i prevezen u bolnicu.

U međuvremenu je pristiglo i 20-ak optužnica za osobe koje se smatraju odgovornim za skidanje ploča i dešavanja 2. rujna. Optuženima prijeti i do dvije godine zatvora. Kulminacija je bila 18. studenoga, kada je cjelokupni državni vrh, zajedno sa brojnim veleposlanicima, ostao sam u dvorištu bolnice i kada im je bio blokiran put prema Memorijalnom groblju. Politički analitičari su to komentirali kao pokušaj tihog državnog udara.

Zatražen i referendum o dvojezičnosti

Ubrzo potom krenulo se i sa prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma o uvjetima uvođenja dvojezičnosti u jedinice lokalne samouprave. Međutim, godinu dana od svih tih dešavanja koji su protresli cijelu državu, pitanje uvođenja dvojezičnosti u Vukovar i Hrvatsku nije niti izbliza riješeno.

Ustavni sud RH je u kolovozu donio odluku da je referendumsko pitanje Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji je prikupio gotovo 600.000 potpisa, neustavno te Gradskom vijeću Vukovara naložio da u roku godinu riješi pitanje dvojezičnih ploča.

“Kada pogledamo što je sve napravljeno u ovih godinu dana, smatram da možemo biti zadovoljni. I odluka Ustavnog suda potvrđuje naše navode. Gradsko vijeće treba u godinu dana da odluči u kojem obliku će se dvojezičnost primjenjivati u Vukovaru. Očekujemo i da postavljene dvojezične ploče budu skinute”, kaže Vlado Iljkić, član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara zadužen za pravna i temeljna pitanja. Dodaje i kako su se događanja od 2. rujna mogla spriječiti te da je za sve što se dogodilo toga dana odgovorna Vlada RH koja je insistirala na “nezakonitom postavljanju dvojezičnih ploča” i jer nisu bili spremni za dijalog koji je nuđen.

Iljkić smatra da postoje načini i modeli koji bi zadovoljili sve strane. Jedan od načina je da se utvrdi pravo stanje broja stanovnika Vukovara kao i da Gradsko vijeće svake godine donosi procjenu o tome u kojem obliku i obimu će dvojezičnost biti primjenjivana u Vukovaru.

“Postoje načini, samo treba dobre volje. Nitko od nas nema ništa protiv ćirilice, ali treba voditi računa i o osjećajima i željama većinskog naroda. Neka se dvojezičnost uvede, ali kada se steknu uvjeti za takvo što. Mislim i da veliki broj vukovarskih Srba nije za dvojezičnost, posebno iz razloga što se radi o dva razumljiva jezika i što već sada konzumiraju niz prava koja im nudi zakon”, ističe Iljkić. I čelnici grada Vukovara zadovoljni su odlukom Ustavnog suda RH.

Politika vuče konce

“U roku koji je propisao Ustavni sud, Gradsko vijeće će donijeti odluku o načinu primjene dvojezičnosti. Odluka će biti donesena u propisanom roku i u skladu sa odredbama Ustavnog suda”, najavio je predsjednik vijeća Igor Gavrić (HSPAS).

Prema odluci Ustavnog suda, vukovarsko vijeće treba propisati u kojim bi se gradskim četvrtima dvojezični natpisi trebali postaviti, uvažavajući istodobno “potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još uvijek živih posljedica velikosrpske agresije početkom 90-ih godina 20. stoljeća te potrebu pravednog i pravilnog tretmana srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara”.

Istovremeno, Ustavni je sud obvezao i Vladu da u godinu dana od objave ove odluke u Narodnim novinama uputi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne provode obveze iz tog zakona, odnosno opstruiraju njegovu provedbu.

“Sama odluka Ustavnog suda govori da su dvojezične ploče zakonito postavljene. Tvrdim kako je cijela priča zapravo maksimalno ispolitizirana i da je upravo oko nje HDZ gradio cijelu kampanju i u konačnici došao na vlast u Vukovar. Politika oko svega vodi konce i to je svima jasno”, kaže predsjednik vukovarskog SDP-a Goran Bošnjak. Podsjeća i na činjenicu da su upravo HDZ i HSPAS, zajedno sa SDSS-om, 2009. godine donijeli odluku o uvođenju dvojezičnosti u gradsku upravu, ali da se tada niti jedan branitelj ili braniteljska udruga nije pobunila.

U vukovarskom SDSS-u još nisu donijeli odluku što i kako će dalje, ali najavljuju da će tražiti što širu primjenu dvojezičnosti. Predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Milaković najavljuje da je stranka spremna za razgovore, ali i da sumnja u to kako i na koji način će to napraviti Gradsko vijeće, koje bi trebalo donijeti pravičnu odluku koja bi zadovoljila sve strane. 

Izvor: Al Jazeera