CIN razotkrio mrežu trgovaca glasovima u Brčkom

Osuđeni dileri drogom Elvir Saletović i Sanel Pengić trebali su pronači glasače i za svakog naplatiti po 25 eura (CIN)

Uz pomoć kandidata stranke „Narod i pravda“ Abdulaha Iljatovića na izborima u Brčko distriktu, novinari Centra za istraživačko novinarstvo razotkrili su mrežu trgovaca glasovima na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, što je rezultiralo njhovim hapšenjem.

Predstavljajući se kao stranački aktivisti, novinari CIN-a su na jednoj brčanskoj benzinskoj pumpi organizovali Iljazovićev susret sa trgovcima glasovima, gdje je dogovorena „saradnja“, prema kojoj je, kako se navodi u tekstu, Iljazović za 6.500 KM (oko 3.250 eura) trebao kupiti 130 glasova.

Prema dogovoru, navodi se u tekstu CIN-a, diler glasovima Elvir Saletović i njegov partner Sanel Pengić, inače osuđivani trgovci drogom, trebali su pronači glasače i za svakog naplatiti po 50 KM (25 eura), dok bi dio novca zadržali za sebe.

Iljazović je trebao unaprijed platiti 1.300 KM (650 eura), a ostalih 5.200 (2.600 eura) po „završenom poslu“.

‘Zbog šutnje nam i jeste ovako’

No, Iljazović je, dodaje CIN, odbio ponudu i prijavio je policiji i tužilaštvu, nakon čega su Saletović i Pengić uhapšeni, te im je odrijeđen jednomjesečni pritvor.

„Našao sam se u situaciji da sam mogao birati da prešutim, ali ne želim da šutim, jer nam zbog šutnje i jeste ovako“, rekao je Iljazović za CIN.

Prije svega toga, Iljazović je s nepoznatog telefonskog broja dobio poziv na sastanak, koji je prihvatio. No, kada je čuo o čemu se radi, zatražio je novi sastanak, na koji je pozvao i novinare CIN-a.

CIN navodi da izborne prevare u Brčkom nisu novost, te da je policija nedavno uhapsila tri zastupnika u Skupštini Distrikta i pet posrednika jer su planirali zloupotrijebiti glasove najmanje 280 sugrađana.

Izvor: CIN