Cimos prodaje dio pogona u BiH i Srbiji

Slovenska kompanija Cimos rješava se dijela svojih pogona u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Na prodaju će biti ponuđene kompanija Krušik u Valjevu, te ljevaonica toplih djelova Livnice u Kikindi u kojoj je zaposleno više od hiljadu radnika.

Kad je riječ o BIH, na prodaju ide fabrika Cimos u Srebrenici, koja zapošljava stotinjak radnika, firma NT Forging postat će vanjski dobavljač, a dio poslova preduzeća Famos ADI biće prebačen u Kikindu.

Moguća otpuštanja

Ovaj proizvođač dijelova za autoindustriju prolazi kroz bolan proces reorganizacije zbog bankarskog duga od 400 miliona eura.

Do 2016. mora smanjiti troškove poslovanja za 15 posto na 75 miliona eura, što će u nekom trenutku značiti i otpuštanje radnika.

“Implementacija mjera će se provoditi postepeno, pri čemu će se kompanija suočiti sa rješavanjem viška zaposlenih. To će biti proces koji će trajati više od godinu, a usmjeren na pronalaženje alternative za tvornice i njihove zaposlene, koji u strategiji Cimosa nemaju odgovarajuće mjesto “, objasnili su iz ove firme.

“Naš cilj je da u svakoj regiji ostane jedan pravni subjekt s više lokacija. Sjedišta regije će biti u Kopru u Sloveniji, Buzetu u Hrvatskoj, Gradačcu u Bosni i Hercegovini i Kikindi u Srbiji”, objasnili su u koparskom društvu.

Proces operativnog prestrukturiranja trajat će do 2016. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije