Čim je počeo pregovarati, Di Maio postavio pravila

Di Maio je Demokratskoj stranci postavio neprelaznu crtu nakon početnog kruga pregovora s premijerom Conteom (EPA)

Pokret Pet zvijezda spreman je za koaliciju s Demokratskom strankom ako pristane na niz zahtjevnih uvjeta, potvrdio je Luigi Di Maio, čelnik te protusistemske stranke, nagovješćujući da će beskompromisno voditi pregovore o mogućem koaliranju, javlja Reuters.

Di Maio je kako izgleda postavio neprelaznu crtu nakon početnog kruga pregovora s premijerom Giuseppeom Conteom rekavši kako će Demokratska stranka morati prihvatiti niz politika ako želi vladati, među kojima i mjere koje je ta stranka već odbacila.

“Točke našeg programa su vrlo jasne. Ako budu uključene u program vlade, tada možemo početi. Ako ne, bilo bi bolje da idemo na izbore i to što je prije moguće”, kazao je Di Maio.

Među mjerama koje je spomenuo, nalazi se njihov zahtjev za smanjenje broja parlamentarnih zastupnika, ukidanje koncesije za autoceste kompaniji Atlantia te prihvaćanje nedavno donešenog zakona o suzbijanja operacija nevladinih udruga vezanih uz potrage i kupljenje ilegalnih migranata na moru.

Demokratska stranka traži objašnjenja

Stranka je usvojila program od 20 točaka koji je nešto blaži od izjava njezinog čelnika te se u njemu ne spominje zakon o migrantima koji je trn u oku talijanskim ljevičarima.

Oštra Di Maiova poruka umanjila je narastajući optimizam da bi dogovor Pokreta Pet zvijezda i Demokratske stranke mogao biti blizu, prouzročivši pad financijskih tržišta.

Iz Demokratske stranke odmah su zatražio pojašnjenje želi li Pet zvijezda još uvijek sporazum.  

Izvor u stranci tvrdi da su tvrdi zahtjevi koje je Di Maio postavio Demokratskoj stranci poruka njihovim pristašama da neće izdati svoja načela.

Neki viši dužnosnici Pet zvijezda su pak nepovjerljivi prema bilo kakvom paktu s Demokratskom strankom, pribojavajući se da bi ta protusistemska stranka, koja već gubi potporu, dodatno urušila svoj kredibilitet, konstatira Reuters.

Conte ima rok od nekoliko dana

U međuvremenu je mandatar za sastavljanje nove talijanske vlade Giuseppe Conte počeo razgovore sa svim talijanskim političkim snagama, pa tako i s Demokratskom strankom i s Pokretom Pet zvijezda, s kojima treba sastaviti novu vladajuću garnituru.

Prethodno mu je povjereno da pokuša sastaviti novu vladu. Do utorka ili srijede treba predstaviti vladu predsjedniku Sergiju Mattarelli prije nego u iduću subotu položi prisegu.

Uz raspodjelu ministarskih portfelja, još je nekoliko nepoznanica, među kojima i ona tko će biti potpredsjednik vlade, dužnost koju bi njezin sadašnji obnašatelj Luigi Di Maio htio zadržati.

U središtu razgovora su i imenovanja na strateške dužnosti ministara gospodarstva i unutarnjih poslova.

Dogovor koji su u srijedu postigli Pokret Pet zvijezda i Demokratska stranka izvukao je Italiju iz političke krize u koju je zapala 8. kolovoza kada je Matteo Salvini, čelnik Lige, napustio savez s Pet zvijezda.

Izvor: Agencije