Oglasi

Čileanski rodeo – tradicija ili sadistička zabava?

Hiljade aktivista za zaštitu životinja u Čileu protestuje protiv tradicionalnih rodea.

Zlostavljanje životinja ili kulturološka tradicija?

Hiljade aktivista za zaštitu prava životinja protestuju protiv rodea – jednog od nacionalnih sportova u Čileu.

„Marširamo sa željom da iskorijenimo rodea u Čileu, jer smatramo da je to mučenje i patnja za životinju. Niko od nas ne bi želio prolaziti kroz takve muke“ objašnjava Lorena, studentica koja je učesnica na maršu.

Grupa za zaštitu životinja 'Animal Libre' je pomogla u organizaciji protesta te je prikupljala snimkena kojima se vidi zlostavljanje životinja.

Rodeo - sadistička zabava?

„[Rodeo] je običaj koji, iako tradicionalan, koristi životinje u svrhu sadističke zabave – maltretiranjem, udaranjem i ranjavanjem životinje. Ne može se nastaviti,“ objašnjava veterinar Pablo Reyes, jedan od učesnika protesta.

U čileanskom rodeu, kauboji koriste konje u upravljanju goveda (stoke). Cilj je zaustaviti junca pritišćući ga uz ogradu.

Ovaj sport je velika stvar u Čileu. Po popularnosti je na drugom mjestu, odmah iza nogometa.

Na Twitteru, pod hashtagom #NoToRodeo i #NoToChileanRodeo brojni su izrazili podršku ovom pokretu.

Hoće li protesti uspjeti umanjiti popularnost rodea?

Izvor: AJ+

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.