Oglasi

Čile: U pet dana 15 mrtvih u nemirima

U gotovo polovini od 16 čileanskih regiona i dalje je na snazi vanredno stanje.
Čile, Protesti, NerediPinera je zbog protesta, osim klimatskog, otkazao i samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje EPA

Vlada Čilea saopštila je da je 15 osoba poginulo tokom pet dana nemira, podmetanja požara, nasilja i sukoba koji su paralizirali tu zemlju i narušili njen dugogodišnji imidž oaze stabilnosti u Latinskoj Americi.

U gotovo polovini od 16 čileanskih regiona i dalje je na snazi vanredno stanje, a u nekima je vojska uvela policijski sat, prvi put od obnove demokratije 1990. godine, kada je okončana krvava 17-godišnja vojna diktatura, tvrdi agencija Beta.

Policija je u utorak suzavcem i vodenim topovima rastjerivala demonstrante koji su u nekoliko ulica glavnog grada Santiaga bacali kamenje, dok su vojska i policija štitile građane koji su čekali u dugačkim redovima pred prodavnicama.

Mnoge prodavnice, stanice metroa i banke su spaljene, oštećene ili opljačkane tokom vikenda, a građani su prijavili i probleme s podizanjem novca na bankomatima.

Počelo povećanjem cijena metroa

Nemiri su podstaknuti povećanjem cijena karata za metro, manjim od četiri posto.

Studenti su prošle sedmice počeli u znak protesta da preskaču mašine za validaciju karata na ulazima u metro, te da tako izbjegavaju plaćanje.

Protesti su eksplodirali u petak, kada su demonstranti palili stanice metroa, autobuse i visoke zgrade.

Potom se nasilje proširilo po cijeloj zemlji, podstaknuto frustracijom mnogih Čileanaca koji navode da ne osećaju blagodet iako je Čile jedna od najbogatijih latinoameričkih zemalja.

Predsednik Čilea Sebastian Pinera izjavio je da je „u ratu protiv moćnog i nemilosrdnog neprijatelja koji ne poštuje nikoga i ništa, te koji je spreman na nasilje i zločin bez ikakvih ograničenja“.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.