Čile proglasio zonu katastrofe

Čileanska predsjednica Michelle Bachelet proglasila je zonu katastrofe u priobalnim gradovima nakon zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju. Bachelet je naredila i mobilizaciju vojske kako bi se pomoglo civilima i da bi se spriječile pljačke. 

Najmanje pet osoba je poginulo, a 20 je povrijeđeno u zemljotresu jačine 8,3 stepena koji je u srijedu pogodio obalno područje Čilea i izazvao valove visoke preko četiri i po metra, javile su agencije.

Zemljotres je pogodio područje otprilike 170 kilometara sjeverno od luke Valparaiso, a prema prvim mjerenjima bio je jačine 7,9 stepeni.

Zaljuljao je zgrade u glavnom gradu Santiagu i izazvao upozorenja na cunami za Čile, Peru i Havaje, kao i za Francusku Polineziju.

Svjedoci kažu da se potres osjetio čak u Buenos Airesu, udaljenom oko 1.200 kilometara.

U nekoliko regiona zatvorene su škole. Kancelarija za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apelovala je na stanovništvo da se ne vraća u kuće dok situacija ne bude sigurna. Više od milion ljudi moralo je da napusti svoje domove.

Priobalni gradovi pod vodom

Predsjednica Čilea je rekla na državnoj televiziji da su gradovi Tongoy i Coquimbo poplavljeni i oštećeni. 

Prvi cunami pogodio je grad Tongoy, oko 25 minuta nakon zemljotresa, u 20:30 sati po lokalnom vremenu. Grad Concon, popularna turistička destinacija, prekriven je vodom.

Ako cunami dođe do Havaja, to bi se moglo dogoditi tek u četvrtak iza podneva po srednjoevropskom vremenu.

Na Polineziji se očekuju valovi do tri metra, a oni manji od metra mogli bi pogoditi najveći dio južnog Pacifika, uključujući i Novi Zeland, Fiji, Vanuatu i Solomonske otoke.

Manje od sat vremena nakon prvog potresa osjetila su se tri naknadna podrhtavanja tla, koja su bila jača od šest stepeni.

Izvor: Al Jazeera i Agencije