Čile: Četvrt stoljeća od historijskog NE

Prošlo je 25 godina od referenduma u Čileu kojim je srušena vojna vlast. Nakon 17 godina diktature, general Augusto Pinochet je pristao na njegovo raspisivanje, bez da je mislio da bi mogao izgubiti.

Mnogo je načina za rušenje autoritarnog režima, ali jedan slučaj ostaje jedinstven. Prije 25 godina Čileanci su rekli NE za još osam godina pod vladavinom generala Pinocheta na referendumu. Danas je to tema filma nominiranog za Oscara, priče o jedinstvenoj kampanji koja je odigrala ključnu ulogu.

Film, u kojem glume i mnogi stvarni sudionici te kampanje, istražuje kako su Pinochetovi protivnici iskorisili dugu, pjevni džingl i obećanje o sreći da sruše 17-togodišnju diktaturu.

“Ta uspješna politička komunkacijska strategija, primjenjiva u svim prilikama, ne samo protiv brutalne diktature, bila je velika novost. Sve koji su se bojali ili su bili neodlučni natjerala je da izađu i glasaju za promjenu”, izjavio je Patricio Bandaos, voditelj kampanje NE.

Jedna od plesačica u televizijskom spotu Tamara Harcha sjeća se prijetnji i straha od hapšenja, ili još gorih stvari, kad su se suprotstavljali Pinochetu, za kojeg su bili uvjereni da neće poštivati referendumski rezultat.

‘Bez ispaljenog metka’

“Nikad nismo mislili da ćemo pobijediti, bilo je tako teško u to doba vjerovati da će diktatura završiti zbog referenduma. Ali, srce mi je govorilo da moram barem probati”, rekla je ona.

I dok su vlasti bombarirale javnost prijetnjama marksističkog haosa, kampanja NE fokusriala se na univerzalne ciljeve, poput demokratije, prava na slobodu izražavanja i tolerancije među svim ideologijama. Zbog toga, kaže režiser filma Pablo Larrain, čileansko iskustvo još ima vrijednost.

“Ono što se dogodilo u ovoj maloj zemlji Južne Amerike prije 25 godina je, mislim, vrlo savremeno i nešto što se događa gotovo svugdje. Tako da ostavlja utisak gdje god prikažemo film”, kazao je on.

“Danas je Čile opet u glasačkom raspoloženju… treba izabrati novu demokratsku vlast… Ali, isto tako, razmišlja se i o tome šta je krivo učinjeno nakon poraza diktature”, izvještava iz Santjago de Čilea reporterka Al Jazeere Lucia Newman.

Ekonomski model koji je čileanska demokratija naslijedila do generala Pinocheta nije prošao znatne promjene te sada milioni Čileanaca traže reforme sistema u kojem je bogatstvo u rukama svega nekoliko ljudi. Ipak, iako sreća nije svima stigla, Čileanci su zahvalni na ovom danu, kada su svom diktatoru dali naredbu da ode, bez ispaljenog metka.

Izvor: Al Jazeere