Čile: Bachelet i Matthei u drugom krugu

Bachelet je bila prva čileanska predsjednica između 2006. i 2010. godine i bila je vrlo popularna kada je napustila dužnost čelnika države (EPA)

Bivša socijalistička predsjednica Čilea Michelle Bachelet i kandidatkinja desne vladajuće koalicije Evelyn Matthei suočit će se u drugom krugu čileanskih predsjedničkih izbora, budući da nijedna od njih nije dobila 50 posto glasova u prvom krugu održanom u nedjelju. 

Nakon prebrojavanja 87,2 posto glasova, Nacionalno izborno povjerenstvo kazalo je da je Bachelet dobila 46,74 posto, a Matthei 25,08 posto glasova, prenosi Hina.

“Ove izbore smo dobili većinom. Birači su uglavnom glasovali za prijedloge koje smo dali za Čile”, kazala je Bachelet. “Znamo da je izazov pobijediti u prvom krugu bio kompleksan. Napravili smo veliki napor i bili smo vrlo blizu cilju.”

Bachelet: Drugi krug je trijumf

Kandidatkinja desnice Matthei izrazila je uvjerenje u pobjedu 15. prosinca. “Počinjemo raditi sutra. Ne smije se izgubiti ni minuta. Živio Čile, a mi ćemo pobijediti”, rekla je.

Nakon što je većina glasova prebrojana, Bachelet je, međutim, priznala da nije osvojila natpolovičnu većinu glasova, koliko je bilo potrebno da izbjegne drugi krug izbora.

“Ulazak u drugi krug izbora nesumnjivo je veliki trijumf. Kad je ovaj projekt pokrenut mnogi su sumnjali da ćemo doći ovako daleko. Mi smo, međutim, sada tu”, napisala je ona na svom Twitter profilu, prenosi Fena.

“Naša zemlja je većinom glasovala za prijedloge koje smo mi dali za Čile, tako da će Čile jednog dana za sve biti suvremena i poštena zemlja kakvu želimo. Mi smo pobijedili noćas i mi ćemo raditi na tome da pobijedimo u prosincu”, poručila je Bachelet pristalicama u Santiagu. 

Većina anketa javnog mišljenja ukazivala je na pobjedu Bachelet u prvom krugu izbora.

Popularna predsjednica

Pedijatrica po profesiji, Bachelet je bila prva čileanska predsjednica između 2006. i 2010. godine.

Njoj je po Ustavu zabranjeno da ima dva uzastopna predsjednička mandata, a bila je vrlo popularna kada je napustila dužnost čelnika države. 

Nedjeljni izbori protekli su bez većih incidenata.

Studenti, koji godinama prosvjeduju tražeći izbornu reformu, okupirali su, međutim, predizborni stožer Bachelet.

Oni su postavili veliki transparent na kome je pisalo: “Promjene se događaju na ulici, ne u Monedi (predsjedničkoj palači).”

Evelyn Matthei (60) je ušla u izbornu utrku nakon što se dvoje kandidata desnog centra povuklo u ovoj godini – jedan zbog navodnih financijskih neregularnosti, a drugi zbog borbe s depresijom.

Matthei je pozivala na nastavak politike odlazećeg predsjednika Sebastiana Pinere, tvrdeći da su Čileanci sada “u boljem stanju” nego kada je on došao na vlast prije četiri godine.

Kandidatkinje bivše prijateljice

“Borimo se sada za glasove ostalih sedam kandidata i za glasove Michelle Bachelet”, navela je na Twitteru, nakon što je postalo jasno da će izbori otići u drugi krug

Bachelet predvodi koaliciju svoje Socijalističke partije, Kršćanskih demokrata i Komunista, te se zalaže se za politiku smanjenja jaza između bogatih i siromašnih.

Čile je jedna od najbogatijih zemalja u Latinskoj Americi, ali su milijuni ljudi u proteklim godinama izlazili na prosvjede da traže ravnopravniji tretman u društvu i bolje obrazovanje.

Bachelet (62) želi povećati poreze, kako bi osigurala besplatno fakultetsko obrazovanje i reformirala političke i ekonomske strukture koje datiraju iz vremena diktature Augusta Pinocheta, koji je vladao od 1973. do 1990. godine.

Bachelet i Matthei kćeri su zrakoplovnih generala, svojevremeno prijateljice, koje su se našle na različitim stranama političkog spektra kada je general Pinochet došao na vlast. 

Drugi krug izbora održat će se 15. prosinca.

Izvor: Agencije