Oglasi

Ciklon Fani pogodio indijsku obalu, evakuirano milion ljudi

Ciklon je udario obalna područja istočne Indije, uz obilnu kišu i vjetrove snage do 200 kilometara na sat.
Jaki vjetrovi iščupali su drveća i električne stupove u glavnom gradu OdisheEPA

Ciklon Fani udario je obalna područja istočne Indije u petak, uz obilnu kišu i vjetrove snage do 200 kilometara na sat, ali zasad nema izvještaja o stradanjima na područjima s kojih je evakuirano milion ljudi.

Danima je rasla snaga ciklona u sjevernim dijelovima Bengalskog zaljeva, prije nego što je udario obalu savezne države Odishe oko 8 sati ujutro po lokalnom vremenu, rekao je državni Indijski metereološki odjel (IMD).

Država je evakuirala, u posljednja 24 sata, više od milion ljudi iz najranjivijih mjesta uz nisku obalu, rekao je premijer Odishe Naveen Patnaik na Twitteru.

Skoro 60 kilometara od obale, jaki vjetrovi iščupali su drveća i električne stupove u glavnom gradu pogođene savezne države.

Škole i fakulteti u Odishi su također prekinuli s radom. Stotine pripadnika timova za spašavanje raspoređeno je u Odishi, a liječnicima i drugom medicinskom osoblju rečeno je da odgode godišnje odmore do 15. maja.

Susjedni Zapadni Bengal je također odlučio zatvoriti aerodrom u glavnom gradu Kolkati.

Hiljade žrtava

Indijska sezona ciklona može trajati od aprila do decembra, popraćena snažnim olujama koje pogađaju obalne gradove i uzrokuju ljudske žrtve, nanose štetu usjevima i imovini u Indiji te u susjednom Bangladešu.

Tehnološki napredak pomogao je metereolozima u predviđanju te su vlasti postale puno bolje u pripremama za snažne oluje i u smanjivanju broja žrtava.

Super-ciklon je trideset sati harao obalom Odishe 1999. godine, ubivši pritom 10.000 ljudi, dok je 2013. masovna evakuacija gotovo milion ljudi, vjerovatno spasila hiljade života.

Cikloni obično gube snagu prelaskom na kopno.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.