CIKBiH: Lokalni izbori u BiH 15. novembra

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, prvobitno su bili planirani za 4. oktobar (Reuters)

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, prvobitno planirani za 4. oktobar, odgođeni su za 15. novembar 2020. godine, objavila je Centralna izborna komisija BiH, prenijela je Anadolija.

Odlukom o raspisivanju lokalnih izbora odlučeno je da će se birati 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština opština u entitetu Republika Srpska, 120 načelnika opština, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u entitetu RS, 22 gradonačelnika u BiH, te Skupština Brčko distrikta. Mostar nije uključen u plan.

Do odgađanja je došlo jer nisu još osigurana sredstva za izbore, pošto još nije usvojen budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Nacrt budžeta usvojen je krajem marta, no, bez saglasnosti predstavnika iz entiteta Republika Srpska.

Izborni zakon Bosne i Hercegovine propisuje da se lokalni izbori finansiraju 50 posto iz budžeta Bosne i Hercegovine, a 50 posto iz budžeta lokalnih zajednica, tako da je procjena CIK-a da je za organizaciju izbora neophodno 4,5 miliona eura.

Izborna kampanja počinje 16. oktobra

Krajnji rok da se osiguraju ta sredstava bio je 22. maj.

Centralna izborna komisija BiH danas je usvojila i uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti što je rezultat sljedećih, izmijenjenih okolnosti u odnosu na 7. maj.

Ovjerene političke stranke i ovjereni nezavisni kandidati od 19. do 27. jula podnose prijave za ovjeru koalicija, odnosno listu nezavisnih kandidata. Od 5. do 17. augusta dostavljaju se kandidatske liste.

Izborna kampanja počinje 16. oktobra i trajat će do 14. novembra do sedam sati.

Zbog trenutne situacije s koronavirusom, omogućene su i elektronske prijave.

Rok za prijavu birača traje do 1. septembra 2020. do 20 sati.

Izvor: Agencije