CIKBiH izrekao kazne Govedarici i Adžemu

Kažnjeni subjekti prekršili su pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz odredbi Izbornog zakona Bosne i Hercegovine (Reuters)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je odluke kojima su novčano kažnjena dva politička subjekta i dva kandidata ovjerena za učešće na općim izborima u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolija.

Utvrđeno je da je politički subjekt Savez za pobjedu (Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa) odgovoran što je Vukota Govedarica, kandidat za predsjednika Republike Srpske, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz odredbi Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Zbog toga mu je, na osnovu odredbi Izbornog zakona, izrečena novčana kazna u iznosu 7.000 KM, koje će snositi solidarno članice njegove koalicije, u iznosu od po 3.500 KM.

SDS-ov čelnik nedavno je premijerku Republike Srpske i članicu SNSD-a Željku Cvijanović nazvao ustaškom unukom, a javnost je ponovo šokirao tvrdnjom da želi biti kao osnivač te stranke Radovan Karadžić, koga je Haški tribunal prvostepeno osudio na 40 godina zatvora za ratne zločine, uključujući genocid.

Odluke nisu pravosnažne

U skladu s odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, izrečena mu je novčana kazna u iznosu 5.000 KM. 

CIKBiH je utvrdio da je politički subjekt DF-GS, Željko Komšić: BiH Pobjeđuje (Demokratska fronta i Građanski savez), odgovoran što je Dževad Adžem, kandidat te koalicije za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, na svom Facebook-profilu koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Zbog toga mu je izrečena novčana kazna u iznosu 1.000 KM, koju će snositi solidarno članice koalicije Demokratska fronta i Građanski savez u iznosu od po 500 KM.

Govedarici je, pak, izrečena novčana kazna u iznosu 5.000 KM.

Odluke o izricanju kazni nisu pravosnažne. Protiv njih se može podnijeti žalba Apelacijskom odjelu Suda Bosne i Hercegovine u roku dva dana od dana prijema odluke.

Izvor: Agencije