CIK utvrdio rezultate: SDA najviše mandata u FBiH, a SNSD u RS-u

Izbori, Listići, Prebrojavanje, Glasovi
Odluka suda odnosi se na na 82.220 osoba u Njemačkoj (Reuters)

Središnja izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) u ponedjeljak je utvrdila rezultate općih izbora u BiH održanih 7. listopada, prema kojima će u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH biti zastupljeno 11 stranaka.

Odluka o utvrđivanju izbornih rezultata za sve razine vlasti parlamentarnih izbora donesena je na sjednici CIK-a u ponedjeljak, a rezultati su objavljeni dva dana prije utvrđenih rokova iako je ovaj put bilo mnogo više posla na utvrđivanju rezultata, kazali su iz CIK-a, prenosi Fena.

Konačni rezultati pokazali su kako je Željko Komšić u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dobio 225.500 glasova ili 56,24 posto od ukupnog broja dok je za lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića glasovalo 154.819 birača ili njih 36,14 posto.

Džaferović je u utrci za bošnjačkog člana državnog vrha dobio glasove 212.000 birača što je 36 posto a njegov glavni rival SDP-ov Denis Bećirović blizu 191.000 ili oko 33 posto.

Dodik je kao pobjednik među kandidatima iz Republike Srpske dobio 368 tisuća glasova ili nešto manje od 54 posto, a drugoplasirani Mladen Ivanić 292 tisuće ili oko 43 posto glasova.

Petrić: Brojanje urađeno uz nadljudske napore

Najveći broj od devet mandata u Zastupničkom domu parlamenta BiH koji broji 42 člana imat će Stranka demokratske akcije (SDA). Drugi po snazi bit će Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sa šest mandata, slijedi koalicija okupljena oko HDZ BiH s pet mandata koliko će ih imati i SDP BiH.

Slijede Komšićeva Demokratska fronta (DF) s tri zastupnika koliko je dobila i Srpska demokratska stranka (SDS). U državni parlament ušlo je još osam stranaka koje će imati po jednog ili dva zastupnika.

U Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH koji ima 98 mjesta ponovno je najjača SDA koja je dobila 27 mandata, HDZ BiH s koalicijskim partnerima je dobio 16,  SDP 12 te Komšićev DF 10 i Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića osam mandata, prenosi Hina.

U entitetski je parlament ušlo još sedam stranaka koje će imati između šest i jednog zastupnika.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske koja broji 83 zastupnika Dodikov SNSD je dobio 28 mjesta, njegov glavni rival SDS 16, Demokratski narodni savez (DNS)  koji je do sada bio u koaliciji s Dodikom 12, a Partija demokratskog progresa (PDP) bliska SDS-u devet.

U taj su parlament ušle još četiri stranke koje će imati između sedam i tri zastupnika.

Prema konačnim rezultatima Željka Cvijanović postala je nova predsjednica RS jer je dobila glasove 319 tisuća birača što je za oko 35 tisuća više od drugoplasiranog kandidata. Hrvatski potpredsjednik RS u drugom mandatu bit će HDZ-ov Josip Jerković, a bošnjački Ramiz Salkić iz SDA.

Narodna skupština RS-a broji ukupno 83 zastupnika, a za formiranje parlamentarne većine nužno je osigurati podršku 42 zastupnika.

Kako je istaknuo predsjednik CIK-a Branko Petrić, cjelokupan posao brojanja glasačkih listića obavljen je na vrijeme uz, kako je rekao, nadljudske napore budući da je bilo mnogo veći broj pristigle pošte te zahtjeva za kontrolu, ali kaže da je sve dokumentirano.

Uslovi za zahtjev ponovnog brojanja

Naglasio je da su rezultati na web stranici CIK-a i sadrže tabelarni prikaz, ali raspodjela mandata bit će objavljena nakon objave potvrđenih rezultata kako ne bi bilo eventualnih promjena, dodajući da prijave mogu podnositi predstavnici političkih subjekata i nezavisni kandidati, promatrači i općinske komisije.

Od sutra utorka 23. listopada teče trodnevni rok za podnošenje primjedbi političkih subjekata za ponovno brojanje. 

“Zahtjev za ponovno brojanje treba sadržavati razloge zašto se traži brojanje, član zakona koji je prekršen i objašnjenje kako bi to moglo uticati na rezultate izbora, a sve druge podneske bez potrebnih objašnjenja CIK će odbaciti”, pojasnio je.

Prema sadašnjim rezultatima, izabrano je potrebnih 518 mandata za koje su se natjecali kandidati, a po dosadašnjim rezultatima za Narodnu skupštinu Republike Srpske nedostaju po jedan Bošnjak i Hrvat.

Za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Federacije BiH nedostaje tri zastupnika iz reda Srba, a kada su u pitanju kantonalne skupštine izabrani su svi potrebni zastupnici te je moguće popuniti klubove u Domu naroda Federalnog parlamenta sve osim Kluba Srba jer je od potrebnih 17 izabrano njih 15, zaključio je Petrić.

Izvor: Agencije