CIK predlaže odgodu lokalnih izbora zbog korona virusa

Zbog mjera sprečavanja širenja korona virusa nije moguće provesti pripreme za održavanje izbora, kažu iz CIK-a (EPA)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine usvojila je zaključak o pokretanju inicijative za donošenje Zakona o dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji će dostaviti Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine kako bi se omogućila odgoda lokalnih izbora u oktobru zbog pandemije korona virusa.

Zbog općepoznate epidemiološke situacije u zemlji povezane sa sprečavanjem širenja pandemije korona virusa i proglašenja stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine umanjen je kapacitet rada institucija, dok je sloboda kretanja građana ograničena, prenosi Fena.

Kako bi raspisivanjem izbora već sljedećeg dana počeli teći rokovi za provođenje izbornih aktivnosti, kao što je prikupljanje potpisa političkih subjekata, jasno je da u datim okolnostima to nije moguće zbog ograničene slobode kretanja i sprečavanja širenja pandemije.

“Navedeno, kao i niz drugih aktivnosti koje bi bilo nemoguće realizirati stvara objektivne i neotklonjive smetnje za provođenje slobodnih izbora u skladu s Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine”, ocijenjeno je u CIK-u.

Vanredne okolnosti

Predloženim dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine uvodi se pojam vanrednih okolnosti, koje podrazumijevaju vanrednu situaciju, te stanje prirodne nepogode i druge nesreće, i utvrđuje da CIK ima ovlasti donijeti odluku o odgađanju raspisivanja i održavanja izbora, što dosad nije bilo propisano.

“Također, predlaže se propisivanje obaveze CIK-u da donese odluku o raspisivanju i održavanju izbora kad utvrdi da su ispunjeni uvjeti za održavanje izbora u skladu sa Izbornim zakonom BiH, a najkasnije u roku do 90 dana od prestanka vanrednih okolnosti”, pojašnjeno je u saopćenju.

Ocjena postojanja zakonskih uvjeta za održavanje odgođenih izbora u nadležnosti je CIK-a i ta institucija bila bi ovlaštena donijeti tu odluku i za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti ako utvrdi da one više ne onemogućavaju organizaciju održavanja izbora u skladu s Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije