CIK odbio poništiti izbore u Stocu

Izbori u Stocu su prekinuti, osim na tri glasačka mjesta (Al Jazeera)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine odbila je poništiti izbore u Stocu, zaključeno je nakon sjednice ovog tijela.

Na sjednici je usvojen prijedlog o pokretanju postupka u kojem bi Državna izborna komisija trebala utvrditi odgovornost svih koji su narušili i prekinuli tamošnji izborni proces.

Nije prihvaćen prijedlog Odluke o poništenju izbora.

Nakon što odgovorni budu kažnjeni, razgovarat će se i o poništavanju izbora, zaključak je Komisije.

Jedna od sankcija koju Komisija može izreći je da se s izborne liste ukloni one za koje utvrde da su odgovorni za prekid izbora u Stocu.

U prvobitnom prijedlogu navedena su imena kandidata koji se okrivljuju. To su Salmir Kaplan, Demir Mahmutćehajić i Ahmet Ljubović.

Član CIK-a Vlado Rogić je kazao: “Mi tražimo da CIK iz naše nadležnosti, ukoliko općinsko povjerenstvo nije u mogućnosti zbog nekih razloga, provede službene postupke – da utvrdimo vinovnike opstrukcije i prekida izbornog procesa, da se CIK o tome izjasni i izrekne sankcije.”

Šantić: Od CIK-a prave istražni organ

“Bojim se da neko od CIK-a pravi istražni organ. Nemam ništa protiv da provedemo izborni zakon u mjeri kako je utvrđeno, ali na ovakav način da istražujemo odgovornost, koja je na granici između upravne i prekršajne krivične odgovornosti, ulazimo u sferu koja nije nikada bila u CIK-u”, poručio je predsjednik CIK-a Ahmet Šantić.  

Policijska uprava Čapljina podnijela je ranije izvještaj Kantonalnom tužilaštvu u Mostaru protiv kandidata za načelnika općine Salmira Kaplana i još deset osoba iz Stoca povodom nereda povezanih s glasanjem na lokalnim izborima u BiH.

MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona saopćio je se da su tri izvještaja Tužilaštvu protiv tih osoba podnesena zbog otuđenja i uništavanja glasačkih materijala te fizičkih napada na članove Općinske izborne komisije.

Zbog tih incidenata izbori u Stocu su prekinuti, osim na tri glasačka mjesta.

Osim Kaplana, izvještaji su podneseni protiv Ahmeta Ljubovića, Demira Mahmutćehajića, Nihada Bajramovića, Amera Beča, Nermina Bise, Bećira Zukića i Denisa Pirije, Adnana Baljića, Adisa Tucakovića i Salke Baljića.

Izvor: Al Jazeera