CIK BiH: Za spajanje izbora potrebna izmjena Ustava

Odluku o spajanju, odnosno odgađanju izbora, prije svega, mora potvrditi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (Anadolija)

Da bi došlo do spajanja lokalnih i općih izbora u Bosni i Hercegovini, neophodno je izmijeniti ustavna te cijeli set zakonskih rješenja na gotovo svim nivoima vlasti u zemlji, naveli su danas iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

O takvom prijedlogu CIK-u još nije dostavljan nikakav zvaničan stav bilo koje institucije, istakao je predsjednik Komisije Ahmet Šantić, prenosi Anadolija.

Prema njegovim riječima, odluku o spajanju, odnosno odgađanju izbora, prije svega, mora potvrditi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

“Ono što mi kao institucija za provođenje izbora moramo i trebamo uraditi, ukoliko eventualno dođe do takvih izmjena i dopuna, jeste da smo dužni provesti odluke Parlamentarne skupštine.”

“Kao pravnici i legalisti, moramo reći da bi za takvu odluku trebali izmijeniti Ustav [entiteta] Federacije BiH, određene zakone u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska te određene kantonalne zakone koji tretiraju pitanja trajanja mandata i načina izbora i statusa jedinica lokalne samouprave”, kazao je Šantić.

Odluka na drugim organima 

Naglasio je da će se CIK prema eventualnom prijedlogu spajanja izbora odrediti kada ga dostavi nadležna institucija.

“Ukoliko neko misli da može u ovom vremenu to uraditi i posložiti, ako mi dobijemo bilo kakva rješenja, postupat ćemo onako kako će biti. Ne mogu prejudicirati, odluka je na drugim organima, pa ćemo se prema tome i odrediti”, poručio je Šantić.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine oformila je interresornu grupu, sastavljenu od predstavnika te institucije, CIK-a i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koja raspravlja o promjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Na sastancima te grupe bilo je riječi o spajanjima lokalnih i općih izbora, kako bi se dobilo vrijeme za promjene izbornog zakonodavstva. 

Izvor: Agencije