Čiji su huligani na beogradskim demonstracijama

Incidente izazivaju ubačeni državni huligani, poručuju iz opozicionih partija u Srbiji (EPA)

Tokom šestosatnih demonstracija u centru Beograda u srijedu navečer ozlijeđeno je najmanje 36 policajaca i demonstranata, koliko ih evidentirala beogradska Hitna služba, a među lakše ozlijeđenim je i nekoliko novinara.

Liječnica Hitne službe Ivana Stefanović rekla je Radio-televiziji Srbije da je ozlijeđeno 19 policajaca i 17 demonstranata, ali da “nema teških trauma”, prenijela je Hina.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u srijedu kasno navečer da je ozlijeđeno deset policajca, te da su jednom od njih u naguravanju na stubištu polomljene obje noge.

Prema izvještajima beogradskih medija, u demonstracijama u srijedu navečer u središtu Beograda policija je ozlijedila i nekoliko novinara.

U demonstracijama dan ranije, u utorak navečer, u sukobima demonstranata i policije u centru Beograda ozlijeđeno je 43 policajca i 17 demonstranata, spaljeno je pet policijskih vozila, a 23 osobe su uhapšene.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopćilo je u četvrtak da je do sada prekršajno i krivično procesuirano 25 osoba, među kojima je “više njih zbog sumnje da su počinili kaznena djela izazivanje opće opasnosti i nasilničko ponašanje”.

Tužilaštvo u saopćenju napominje kako ti podaci “nisu konačni” jer je u toku identificiranje i drugih osumnjičenih i za kaznena djela i za prekršaje protiv javnog reda i mira.

Protesti potaknuti vraćanjem epidemioloških mjera

Protesti u centru Beograda počeli su u utorak navečer mirno, potaknuti najavom srbijanskog predsjednika o ponovnom uvođenju policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije, a prerasli su u sukobe nakon što je jedna skupina demonstranata nasilno ušla u predvorje zgrade srbijanskog parlamenta.

Predsjednik Aleksandar Vučić danas je, iz aviona s puta u Pariz, na istagramu objavio poruku da će “država pobijediti”.

“Molim sve naše ljude u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima da se ne suprotstavljaju batinašima, jer to ćemo raditi mi kao država, radit ćemo i pobijedit ćemo”, navodi se u Vučićevoj poruci.

Vučić je ranije također optužio da su protesti u Beogradu organizirani, te da je u njima vidio “upliv ne samo kriminalnog, već i inostranog faktora”.

Iz Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS)  osudili su nasilje koji su pripisali liderima opozicije za koje su rekli da su “pokušali nasilnim protestima da sruše vlast koju su građani izabrali na izborima održanim 21. juna”, repnijela je Beta.

“Nećemo dozvoliti da nam huligani, narko dileri i fašisti uništavaju imovinu države i grada, zato što na taj način uništavaju imovinu svih građana Beograda i Srbije, a skupovima u doba epidemije korona virusa ugrožavaju zdravlje svih Beogradjana”, rekao je sekretar Gradskog odbora SNS-a Beograd Aleksandar Marković.

Opozicija: Nismo organizatori protesta

Lideri Saveza za Srbiju odnosno srpske opozicije odbacili su u četvrtak optužbe da su organizatori protesta, ističući da je to protest protiv nasilja, laži i brutalnosti države, kao i da incidente izazivaju ubačeni državni huligani.

Lidera Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je na konferenciji za novinare da će “Srpska opozicija i danas biti uz svoj narod koji ima pravo da se bori za život”.

On je istakao da vlast želi da proteste prikaže kao obračun huligana, a da su, kako je rekao “i huligani i policija tu da štite samo Aleksandra Vučića, a niko nije tu da brani narod”.

Đilas je napomenuo da se na snimcima ponekad vidi da baš oni koji napadaju policiju, bacaju kamenje i lome, kad policija krene u akciju, mirno stoje pored i niko ih ne dira, “tako da je jasno da je reč o ubačenim provokatorima”.

Potpredsjednik Narodne stranke, Zdravko Ponoš, je Vučića “po načinu na koji se obračunava sa svojim narodom” uporedio s diktatorom Čilea Augustom Pinochetom i s vođom njemačkih nacista Adolfom Hitlerom.

On je dodao da scenario podseća na devedesete godine i da je Srbija na korak da poslije izdajnika i agentura, “režim izmisli spoljnu pretnju, isto kao što su činili dok su bili na vlasti devedesetih godina”.

Ponoš je ponovio da samo Vučić “koji je sve započeo, može sve i da zaustavi” tako što će ispuniti zahtjeve: da prestane da prebija građane, da se formira tehnička vlada i depolitizovan Krizni štab i da se ispita odgovornost policije za brutalno nasilje.

Policajcima je poručio da “svi pre ili kasnije završe pred sudom” i da se mora jasno reći ko je naredio prebijanje građana.

Dijalog sa Kosovom

Demonstracije u Beogradu dolaze nekoliko dana prije nego što predsjednik Srbije treba da u Parizu i Briselu razgovara o stabilizaciji odnosa sa Kosovom.

AFP je javio da će francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel biti domaćini videosamita Srbija-Kosovo u petak, 10. jula, a dva dana kasnije, u nedjelju, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti sastat će se u Briselu.

Odnosi Srbije i Kosova zategnuti su od 2008. godine, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije, a ti problemi se prenose i na ostale zemlje Zapadnog Balkana, prije svega na Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Agencije