Cijene stanova u Hrvatskoj skočile za 12 posto

Brojke upućuju da u Zagrebu snažno rastu cijene starijih stanova, dok je u drugim dijelovima taj trend zahvatio novogradnja (Igor Kralj / Pixsell)

Oni koji su kupili novi stan u prvoj polovici ove godine za kvadratni metar u prosjeku su plaćali 1.630 eura, što je 12,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, piše Jutarnji list, prenosi Hina.

Za tako snažan rast isključivo su zaslužni dijelovi Hrvatske bez Zagreba, vjerojatno najviše Jadran. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u ostalim gradovima kvadratni metar koštao 1.578 eura, oko 268 eura ili 20 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

U Zagrebu su cijene ipak stagnirale i ostale su na nivou od oko 1.664 eura, navodi list.

Ako se gledaju novi i korišteni stanovi, dostupni podaci za prvo tromjesečje pokazuju da su na nivou Hrvatske cijene povećane 7,4 posto, pri čemu u Zagrebu čak 11,4 posto.

Rast starijih stanova u Zagrebu

Brojke upućuju da u Zagrebu snažno rastu cijene starijih stanova, dok je u drugim dijelovima taj trend zahvatio novogradnja. Vrlo je vjerojatno da na poskupljenje novogradnje više utiče turizam, dok rastu cijena starijih stanova značajnije pridonosi državni program subvencioniranja kredita za mlade porodice, piše Jutarnji list

Sudeći prema prvim brojkama, interes za njih je vrlo dobar i ove godine pa se vjeruje da će raspoložive subvencije biti maksimalno iskorištene.

Međutim, mlade porodice koje ulaze u postupak počele su se žaliti kako im utrka za subvencijama postaje finansijski teško izdrživa. Jedan od problema sada im je procjena vrijednosti nekretnina koju provode banke, prenosi list.

Izvor: Agencije