Oglasi

Cijene nafte na svjetskom tržištu i dalje padaju

Najveći utjecaj na pad cijena nafte imalo naglo povećanje ponude, posebno SAD-a, čija je proizvodnja ove godine porasla za 25 posto.
Na londonskom tržištu cijena barela je pala 1,17 dolaraEPA - Ilustracija

Cijene nafte na globalnim tržištima pale su ispod nivoa od 66 dolara, nakon povećanih strahovanja od prekomjerne ponude, posebno iz Sjedinjenih Američkih Država.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 1,17 dolara te je iznosila 65,62 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,01 dolar nižoj cijeni, koja je na kraju iznosila 56,19 dolara, prenosi Anadolija.

Prema najnovijim podacima, cijene nafte sada su za oko četvrtinu niže nego što su bile početkom oktobra, a najveći utjecaj je imalo naglo povećanje ponude, posebno SAD-a.

Cijene bi i dalje mogle padati

Američka proizvodnja je ove godine porasla za gotovo 25 posto, dosegnuvši rekordnih 11,7 miliona barela dnevno.

U takvim uvjetima, i članice Organizacije zemalja izvoznica nafte - OPEC su počele razmatrati smanjenje ponude za milion do 1,4 miliona barela dnevno.

Trgovci naftom su postali posebno oprezni kada su u pitanju naftna tržišta, predviđajući da bi cijene nafte mogle padati i u predstojećem periodu, zbog povećanja američke proizvodnje i pogoršanja ekonomskih prilika u svijetu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.