Cijena nafte pala zbog rasta tenzija na relaciji SAD – Kina

Cijena američke WTI nafte potonula je za 1,94 dolara, ili za 5,7 posto, na 31,98 dolara (EPA)

Cijene nafte pale su u petak za pet posto, na približno 34 dolara za barel, zbog rasta tenzija između Sjedinjenih Američkih Država i Kine i sumnji u oporavak potražnje, urušene krizom izazvanom epidemijom korona virusa.

Sjevernomorska nafta “brent” pala je za 1,72 dolara, ili 4,8 posto, na 34,34 dolara za barel u 11:50 po srednjoevropskom vremenu, a prethodno se na jutarnjem trgovanju spustila na 33,54 dolara po barelu.

Cijena američke WTI nafte potonula je za 1,94 dolara, ili za 5,7 posto, na 31,98 dolara, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Tenzije između SAD-a i Kine zaoštrile su se zbog najava da će Peking donijeti novi zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, nakon čega je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će Washington “snažno reagirati” ako Kina provede taj plan.

Osim toga, vijest o tome da je Peking odlučio ne utvrđivati ciljanu stopu rasta za ovu godinu zbog neizvjesnosti vezanih za korona krizu i svjetskog ekonomskog i tržišnog okruženja pobudila je sumnju među akterima na tržištu nafte u vezi s oporavkom potražnje za “crnim zlatom”.

Najniža cijena u historiji

Cijena barela sirove WTI nafte prodavala se sredinom aprila po najnižoj cijeni u historiji, i to za minus 37 dolara po barelu, zbog nedostatnih kapaciteta za skladištenje nafte, što se dogodilo zbog kolapsa potražnje uslijed pandemije korona virusa.

WTI (West Texas Intermediate) laka sirova nafta, jedno od mjerila u formiranju cijena nafte, prodavala se po minus 37 dolara po barelu za majske isporuke jer terminski ugovori istječu u utorak.

Nakon tog rekordno niskog iznosa cijena se nešto oporavila, ali je još bila ispod nule.

Problem fizičke isporuke uveliko utječe na pad cijene te je u jednom danu cijena WTI nafte pala za više od 200 posto.

Izvor: Agencije