Oglasi

Cijena benzina u Venecueli kao na stranom tržištu

Venecuela ima najveće podzemne rezerve sirovog goriva, ali je primorana da kupuje benzin od Irana.
Ovim je prekinuta praksa da Venecuela ima najjeftinije gorivo na svijetuEPA

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro saopštio je da će građani te zemlje od ponedjeljka gorivo kupovati po cijenama na međunarodnom tržištu.

Time je prekinuta praksa da ta zemlja ima najjeftinije gorivo na svijetu, Tanjug prenosi američku agenciju AP.

Od 1. juna građani Venecuele će litar plaćati 50 centi, 1,90 dolara galon goriva, a moći će svakog mjeseca da kupuju benzin jednom po subvencionisanoj cijeni od 0,025 dolara po litru.

Prema Madurovim riječima, vlada će nastaviti da plaća svo gorivo koje se koristi za javni saobraćaj.

Najveće podzemne rezerve sirovog goriva

"Došlo je vrijeme da krenemo ka novoj politici, ka novoj normalnosti, ka novoj situaciji", rekao je Maduro u televizijskom obraćanju naciji nazvavši taj potez "regulisanjem troškova".

Venecuela ima najveće podzemne rezerve sirovog goriva, ali je primorana da kupuje benzin od Irana, jer nije u mogućnosti da eksploatiše sirovinu iz zemlje i pretvara je u benzin.

Lider opozicije Juan Guaido kritikovao je ranije tu odluku nazvavši je "podsmjehom diktature" i pozvao narod da odgovori silom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.