Oglasi

Cijela politička redakcija ruskog Komersanta dala otkaz

Novinari su se solidarisali sa dvojicom kolega, koje je otpustio vlasnik lista Ališer Usmanov, nakon objave članka kojim je bio nezadovoljan.
Otpušteni novinari tvrde da je vlasnik lista milijarder Ališer Usmanov (na slici) tražio da mu otkriju izvor člankaEPA

Cela redakcija unutrašnje politike uglednog ruskog dnevnog lista Komersant podnela je zahtev za otkaz u znak solidarnosti zbog otkaza koji su dobili njihovi novinari Maksim Ivanov i Ivan Safronov.

Vlasnik lista, milijarder Ališer Usmanov bio je nezadovoljan člankom objavljenim prošlog meseca, a za koji su novinari dobili nagradu redakcije.

Reč je o članku u kojem su izneli predviđanje o skoroj ostavci predsednice gornjeg doma ruskog parlamenta Valentine Matvijenko.

Ivanov, koji je zamenik urednika unutrašnje politike i Safronov, koji je specijalni izveštač su u članku naveli da će Matvijenko uskoro dati ostavku i da će je zameniti Sergej Nariškin, šef spoljne obaveštajne službe SVR.

I Matvijenko i Usmanov, preko svog predstavnika su negirali te navode.

Novinari odbili da otkriju izvor

"Odlazim sa svog mesta, gde sam bio specijalni izveštač, ne po mojoj volji, a u skladu sa odlukom akcionara", napisao je Safronov na svojoj stranici na Facebooku.

Zamenik glavnog urednika za unutrašnju politiku Komersanta Gleb Čerkasov napisao je na svojoj stranici Facebooku da su on i cela redakcija unutrašnje politike podneli zahtev za "prekidanje radnog odnosa" i da saradnici "planiraju da u najskorije vreme završe radne obaveze".

Specijalni izveštač Aleksandar Černih naveo je svojoj stranici da je članak u potpunosti odgovarao standardima Komersanta, ali da je kasnije akcionar izrazio nezadovoljstvo člankom i "zatražio otkivanje izvora".

"U skladu sa Zakonom o medijima, i ugovorom o radu sa Komersantom, readakcija je obavezna da čuva izvor informacija i nema pravo da imenuje lice koje je dalo informaciju. Novinari Komersanta su odbili da pogaze poverenje sagovornika. Nakog toga je akcionar odlučio da da otkaz autorima" napisao je Černih.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.