Cijela Crna Gora stala u jednu kovertu

U koverti je bilo oko 100.000 dolara, odnosno nešto manje zbog provizije od 2,5 posto, vjerovatno umanjen iznos zbog konvertovanja dolara u eure ili neke slične mutljavine (Ilustracija)

Ovih dana, cijela je Crna Gora stala u jednu kovertu. U njoj je bilo oko 100.000 dolara, odnosno nešto manje zbog provizije od 2,5 posto, vjerovatno umanjen iznos zbog konvertovanja dolara u eure ili neke slične mutljavine. Toliko je bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Migo Stijepović, glavni akter videa koji je uzdrmao Crnu Goru, strpao u kovertu, pa u džep od sakoa.

To se da vidjeti na snimku koji je objavio Duško Knežević, veliki i dugogodišnji bankar Crne Gore, kako ga godinama percipiraju u javnosti, kao čovjeka zaduženog za sve pare Crne Gore. Jedan od najbližih ljudi Mila Đukanovića. Knežević je postavio video na svom Instagram profilu i upalio fitilj.

Izgleda da je ekipa na tačno 30 godina (slovima: trideset godina) od dolaska na vlast Mila Đukanovića počela da se kruni. Milo je prvo prije par godina skinuo neprikosnovenog Svetozara Marovića. On je sada negdje u Beogradu, tone u depresiju dok mu skidaju milione sa računa i rasprodaju nekretnine.

Došao je na red Duško Knežević. Vlasnik je mnogo čega, ali prvo je na zub došla njegova Atlas banka. Optužen za velike pronevjere i pranje ogromne količine novca, u Podgorici je za Duškom podignuta optužnica. Svima je jasno da specijalni državni tužilac i vrhovni državni tužilac funkcionišu na principu dugmeta, odnosno, kad Milo pritisne, oni se oglase.

Pritisli su Duška. Ali Duško Knežević je riješio da se koprca. Trenutno je (navodno) u Londonu, ponaša se kao pušten sa lanca, divlja, ali prvenstveno na društvenim mrežama. Jedan Instagram profil koji je napravio Duško Knežević bio je dovoljan da uzdrma cijelu Crnu Goru. Svi jedva čekaju što će sledeće Duško da postavi i koga će da isproziva od političara, biznismena i ostalih starih pajtosa.

Pljušte optužbe, izranjaju razne stare fotografije sa Milom, ministrima, biznismenima, direktorima preduzeća i sportskih klubova, advokatima, tužiocima. I na tim fotografijama svi su uglavnom raspojasani, veseli, puni kao brod, nasmijani. Piju viski, puše tompuse.

Silni poljupci

Duško šalje poruke preko Instagrama, „ne igrajte se sa mnom“ poručuje danima. Daje intervjue za medije koji nisu bliski vlastima, tvrdi kako ima svašta da kaže, a vlasti dalje ćuti. Čekali su valjda da poklekne Duško, kad, gle ne lezi vraže, Duško je lansirao video i unio nemir u cijelu Crnu Goru.

Video jasno ukazuje da je bivši gradonačelnik Podgorice primio oko 100.000 eura pred izbore od Duška, vidi se, prilazi mu gradonačelnik, nema vremena ni da sjedne jer ide u Zetu na predizborni miting. Kao poslednji crnogorski srebroljubac i pokusni kunić, Migo ex-gradonačelnik uzima kovertu, zatim ljubi silno Duška Kneževića kog sad procesuiraju, i trpa kovertu u džep. Sto hiljada može da stane u džep od sakoa.

Taj isti koji je uzeo kovertu u gura je u unutrašnji džep sakoa, jedno vrijeme je poznat bio po videoklipu u kom dok predsjedava Skupštinom Crne Gore podiže ruku i miriše sebi pazuh, da vidi je li odijelo zrelo za mijenjanje. Takav je bio gradonačelnik Podgorice, takav je predsjedavao parlamentom neko vrijeme, takav trpa pred izbore u džep kovertu sa stotinu hiljada.

Gleda Crna Gora i počinje da vjeruje u ono što se godinama priča. Gleda i otkriva trik velikog mađioničara Mila, kako to 30 godina opstaje na vlasti. Tako što je na televiziji patriota koji sve daje za Crnu Goru, a van scene se u džepove pojedinaca trpaju se koverte od po sto hiljada dolara, ili eura, više je svejedno za tih dva i po posto.

Ne bi se oni ni danas posvađali oko ideologije, nego je i ovaj slučaj obična svađa oko kese. Zato je Duško Knežević postao „Instagram hajduk“, odmetnik. Toliko o njegovom poštenju. Sad se čekaju novi videosnimci, na potezu je vlast, da li će naći načina da ućutka i smiri Duška koji je počeo da ih minira Instagram snimcima.

Interesantno je što provladini mediji ćute, pokušavaju da amortizuju štetu tvrdeći da se ne vidi šta je u koverti, iako se na snimku čuju brojke. Sve i da govore o klikerima, u jednu kovertu ne može da ih stane 100.000. Nikako.

Trema pred Milom

Ali nije samo zbog novca interesantan toliko ovaj objavljeni snimak. Na samom kraju kompromitujućeg snimka, Migo ex-gradonačelnik i odani vojnik partije kaže nakon što je primio kovertu kako ide na predizborni miting u Zetu (naselje u Podgorici) i kako će i Milo biti tamo, s toga tvrdi: „Pred njim uvijek imam tremu kad govorim“.

Koliko ta rečenica govori u prilog istini da je Crna Gora u rukama jednog čovjeka, capo di tutti capi. Koliko pada teza o Crnogorcima kao hrabrim i sjajnim oratorima, jer evidentno da je svima frka od Mila. Imaju tremu pred njima kad treba da progovore.

Sad svi imaju tremu jer se pitaju ko je sledeći na tapeti i koliko će biti lud Duško, da li će da ga ponese Instagram slava, da li će da objavljuje još neke koji su primili koverte, a sigurno je da ih ima još dosta.

Sve što je Migo, sad već poznat kao „Migo prva koverta“, imao u svoju odbranu da kaže jeste pokušaj demagogije i nevješto pranje, on tvrdi da je riječ o smišljenoj podvali. Ono što je tupavo i dirljivo, a što neiskusno Migo govori u svoju odbranu jeste: „Neprijatno sam iznenađen kad sam vidio da me je školski drug tajno snimao“.

Toliko ganutljivo da svakom normalnom pripadne muka.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera