Čije je autorsko pravo na leopardovo krzno

U Rusiji više od stotinu hiljada osoba služi zatvorsku kaznu zbog pronevjere novca i utaje poreza. Među njima je mnogo poslovnih osoba.

Predsjednik Vladimir Putin odlučio je nekima od njih ponuditi amnestiju kako bi se vratili na posao i pomogli u jačanju ekonomije.

Zatvor Zelenograd, udaljen je nekoliko sati vožnje od Moskve. Mladi poduzetnik Ruslan Telkov tu je bio pritvoren godinu dana. Talentirani grafički dizajner i umjetnik, ilustrirao je svoje psihičke i fizičke patnje dok mu nije ponuđena amnestija i dok nije oslobođen – bez optužnice.

Ruslan je pritvoren zbog korumpiranosti policije. Izdaje i neosnovana hapšenja uobičajeni su u današnjoj Rusiji.

Sve se desilo zbog pošiljke tkanine sa uzorkom leopardovog krzna 2010. Tada je ovaj 32-godišnjak potrošio 23.000 eura za 22.000 metara materijala proizvedenog u Kini.

U ćeliji sa kriminalcima

Bez upozorenja, policija je stigla u njegov salon za tapaciranje namještaja, zaplijenila tkaninu, odvezla je kamionima i – predala njegovom konkurentu.

Ruslan je zatim uhapšen. Zločin: kršenje autorskih prava na uzorak leopardovog krzna.

Nije mogao vjerovati. Kaže da je pitao policiju: “Ko posjeduje autorska prava? Leopard?”

Ruslan je pritvoren u zatvor Zelenograd. Ćeliju je dijelio s najopasnijim kriminalcima ruskog podzemlja – ubicama, teroristim, korumpiranim biznismenima, trgovcima drogom… 

Ruslan je oslobođen iz pritvora. Traume su ostale, ali odlučio je nešto poduzeti protiv konkurenta koji mu je ukrao materijal.

Prvo je podnio zahtjev kako bi zaštitio vlastito pravo na uzorak leopardovog krzna. A sada planira tužiti lopova za kršenje njegovog novog autorskog prava.

Izvor: Al Jazeera