Cigarete u Južnoj Koreji dvostruko skuplje

Pušači u Južnoj Koreji privikavaju se na nove, gotovo udvostručene cijene cigareta. Povećanjem akciza, vlasti pokušavaju da smanje visoku stopu pušača u državi, ali su čak i aktivisti koji promovišu zdrav život – skeptični prema ovoj inicijativi.

U bilo koje doba dana, ispred svake poslovne zgrade u Seoulu, nalaze se povelike grupe, uglavnom muškaraca, na jednoj od mnogih pauza za cigaretu.

Južna Koreja ima veću stopu pušača među muškarcima nego bilo koja razvijena nacija – 44 posto.

Četvrtina svih odraslih su pušači, no u ovoj godini moraće prihvatiti rast akciza od 80 posto, koje su cijene cigareta podigle sa dva na gotovo četiri eura po kutiji.

“Bilo bi bolje da je cijena povećavana postepeno, po pet ili deset posto, ali vlada je, bez ikakvog upozorenja, prije nekoliko mjeseci objavila da će cijena biti gotovo udvostručena”, kaže Han Sang-woo.

To je mnoge navelo na paničnu kupovinu zbog koje su trgovine ostale bez zaliha. Nekoliko dana prije Nove godine, kupcima su prodavale samo jednu kutiju cigareta po osobi.

“Na kutijama cigareta u Južnoj Koreji nalaze se upozorenja, ali ona su prilično blaga. Pojedini aktivisti za borbu protiv pušenja smatraju da je vlada mogla učiniti više postavljanjem slika na kutije”, javlja Al Jazeerin reporter Harry Fawcett.

Samo povećanje cijena cigareta, kažu, neće biti dovoljno efikasno.

“Kada bi ljudi mogli vidjeti utjecaj pušenja na zdravlje – da izaziva različite bolesti poput raka usta ili pluća – mislim da bismo smanjili stopu pušača za 20 ili 30 posto”, ukazuje Lee Seong-geun iz Stomatološke asocijacije Južne Koreje.

Vlada uvodi i druge mjere – pušenje u restoranima i kafićima je sada nezakonito. Posebna mjesta za pušače, prije nekoliko dana sveprisutna pojava, sada su prazna.

Broj posjetilaca klinika za odvikavanje od pušenja i korisnika elektronskih cigareta je u porastu.

“Efekat je pomalo ograničen u odnosu na obične cigarete. Korištenje elektronskih cigareta je bolje od potpunog prestanka, ali neugodni simptomi su i dalje prisutni”, priznaje bivši pušač Kim Jong-min. 

Ako se vladin plan ostvari, mnogi će se ubuduće slično osjećati kao i on, jer je planirano u narednih pet godina stopu pušača u državi smanjiti za 15 posto.

Izvor: Al Jazeera