Cibona šampion ABA lige

U finalu ABA lige odigranom u Beogradu, Cibona je savladala Cedevitu 72:59.

Prvi put u istoriji ovog takmičenja, dva hrvatska kluba sastala su se u finalu ABA lige, odigranom u beogradskoj Areni.

Cibonin Dario Šarić bio je maestralan sa 23 poena – 11 skokova, 7 asistencija i 6 blokada, javlja iz Beograda reporter Al Jazeere Emir Delić.

Igrači Cibone bili su nezaustavljivi sa pet “trojki”, a košarkaši Cedevite nisu za njih imali pravo rješenje.

Cibona je dominirala u skoku, šutu, imala bolju odbranu i vodila od početka do kraja utakmice.

“Ova utakmica, možemo to slobodno kazati, bila je jednosmjerna ulica”, javio je Delić.

Za Cibonu je ovo prvi naslov regionalnog prvaka do kojeg je došla u četvtrtom finalu, dosada je gubila 2004. (Reflex), 2009. i 2010. (Partizan).

Cedeviti je ovo bio drugi nastup u finalu i drugi poraz, 2012. bolji je bio Maccabi.

Cibona je tako postala drugi hrvatski klub s naslovom pobjednika regionalnog takmičenja, a jedini dosadašnji naslov osvojio je Zadar 2003. godine.

Finalni dvoboj u Beogradu pred otprilike 3.000 gledatelja protekao je u laganom ritmu koji je daleko više odgovarao igračima Cibone, koji igraju s manjim brojem igrača i koji su to na najbolji način iskoristili.

Uobičajeno kada je Cibona u pitanju ove sezone, rezultat je zavisio o raspoloženju Jerela Blassingamea i Darija Šarića, koji su ponovno odigrali na visokom nivou, a u finalu im se s pogocima u važnim trenucima pridružio kapetan Marin Rozić.

Šarić zvijezda utakmice

Šarić je dvoboj završio sa 23 koša, 11 skokova i sedam asistencija, Blassingame je dodao 12 poena i devet asistencija, a Rozić 13 koševa i 11 skokova.

Kod Cedevite, Tomislav Zubčić je ubacio 13, a Goran Suton 10 koševa.

Cibona je kontrolu utakmice preuzela početkom druge četvttine, kada se odvojila na 23:14.

Cedevita se uspjela primaknuti na 23:21 u 15. minuti, ali tada je Nolan Smith dobio treću ličnu grešku i morao je izaći iz igre. Cibona je to iskoristila za seriju 8:0, kojom je stigla do vodstva 31:21, a na odmor je otišla s prednosti 34:26.

U trećoj četvrtini, Cibona je većim dijelom održavala prednost s odmora, a u završnici se uspjela još više odvojiti, u 29. minuti bilo je 13 razlike (48:35).

Početkom četvrte četvrtine, igrači Cibone pogodili su još nekoliko šuteva, s kojim su otišli na 16 razlike (57:41).

Goran Suton je s dvije vezane trice uspio smanjiti na 57:47, a Cedevita je imala i napad kojim se mogla još približiti, ali Delaš je izgubio loptu. Tu grešku tricom je kaznio Šarić i susret je bio riješen.

Stanković: Jačati domaće prvenstvo

Dan uoči finala reporter  Delić je u Beogradu posjetio Boru Stankovića, jednog od  najvećih svjetskih i europskih košarkaških autoriteta. 


Bora Stanković o finalu ABA lige

Nekada je Bora Stanković vodio svjetsku košarkašku organizaciju, a i danas je utjecajan u FIBA-i. U Beogradu je pratio polufinalne utakmice ABA lige. Pitali smo ga tko će pobijediti u finalu.

”Ja mislim Cibona i potpuno se slažem s vašom ocjenom Cedevite, ali Cibona na neki način ima i tradiciju i ima jedan borbeni duh koga ne osjećam toliko kod Cedevite”, kaže bivši generalni tajnik FIBA-e.

Nije očekivao poraze Crvene zvezde i Partizana, klubova u kojima je prije pola stoljeća igrao.

”Šteta je sigurno velika, neću da kažem da je nenadoknadiva, zato što se sunce ponovo rađa, iduće godine imamo ponovo takmičenje i vjerujem da će i Zvezda i Partizan, a možda i neki drugi klub, ispraviti ono što se desilo jučer i prekjučer”, kaže Stanković.

Smatra da regionalno natjecanje nije interes srpske košarke i da treba jačati domaće prvenstvo.

”Ako posmatramo sa srpske tačke gledišta, mislim da učešće u ABA ligi je loše i pogrešno, jer se samo svodi na dva kluba i propagira košarka samo u jednom gradu”, kritičan je Stanković.’

Izvor: Al Jazeera