CIA: WikiLeaks je neprijateljska obavještajna agencija

Ruska obavještajna agencija je navodno koristila WikiLeaksom da distribuira hakirani materijal tokom predsjedničkih izbora u SAD-u (Arhiva)

Direktor Centralne obavještajne agencije optužio je WikiLeaks da je neprijateljska obavještajna agencija, koju su podržavali državni akteri poput Rusije.

“WikiLeaks je slika i prilika neprijateljske obavještajne agencije”, rekao je Mike Pompeo u prvom javnom obraćanju od stupanja na dužnost direktora agencije.

Dodao je da se ruska obavještajna agencija GRU koristila WikiLeaksom da distribuira hakirani materijal tokom predsjedničkih izbora u SAD-u prošle godine, prenosi Reuters.

Trumpovi navodi

Britanska agencija napominje da je ova Pompeova izjava u suprotnosti s navodima predsjednika Donalda Trumpa, koji je prije izbora govorio da mu je drago što WikiLeaks objavljuje privatne, politički štetne e-mailove Johna Podesta, menadžera kampanje njegove rivalke Hillary Clinton.

Kompanija za računarsku sigurnost Symantec saopćila je ranije da su programi CIA-e za špijunažu na internetu, o kojima je WikiLeaks objavio podatke u martu, povezani sa 40 špijunskih operacija u 16 država, što je prva javna procjena globalnih hakerskih operacija američke obavještajne agencije.

Programi koji se spominju u podacima koje je zviždački internetski sajt WikiLeaks nedavno objavio povezani su s elektroničkim infiltriranjem u međunarodne, finansijske, energetske i aerokosmičke organizacije širom svijeta, saopćila je ova kompanija sa sjedištem u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Izvor: Agencije